Academia SRI reclamă la CNATDCU alți şapte doctori

Redactia | 27.12.2018

Academia Națională de Informații a transmis 7 sesizări despre suspiciuni de plagiat către Ministerul Educației şi Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

SHARE 1

Pe aceeași temă

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a transmis șapte sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat către Ministerul Educației Naționale – Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) şi CNATDCU privind tezele de doctorat elaborate de: Nae Cătălin Radu, Goleanu Ana-Maria-Oana, Ibănescu Cătălin-Ștefan, Sticlaru Marius, Vevera Florina, Tudor Ana-Maria și Tudor Alexandru Marius”, se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ, postat pe sit, scrie Mediafax.

De asemenea, potrivit sesizărilor postate de CNATDCU pe site-ul oficial al instituţiei, printre reclamaţi este şi Daniel Andrei Moldoveanu. Acesta a obţinut titlul de doctorand cu teza “Către un model de comunitate de informaţii”. Moldoveanu a fost consilierul lui Traian Băsescu şi director al Oficiului pentru Informaţii Integrate din cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii.

Totodată, Moldoveanu a fost anchetat, în 2017, în dosarul ANRP 5, privind despăgubirile ilegale. În acest dosar, a mai fost acuzat şi omul de afaceri Horia Simu.

Un alt doctorand reclamat de Academia SRI este Toma Vasile Rus, care a scris lucrarea “Criminalitatea organizată - vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale”. Conform CV-ului, Toma Vasile Rus a fost subsecretar de stat în cadrul Ministerului de Interne în 2009, iar în perioada 2008-2009 a ocupat funcţia de șef al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR.

Un alt reclamat este şi Pasăre Ionel Claudiu, fost consilier în Ministerul Educaţiei , purtător de cuvânt şi consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi consilier al senatorului Ioan Talpeş. În 2016, a candidat la funcţia de deputat din partea Partidului România Unită, condus de Sebastian Ghiță. Pasăre a obţinut titlul de doctor cu lucrarea "Tendințe și perspective ale conceptelor de securitate ale NATO în plan regional și global".

Pe lista cu sesizări se mai află şi Cătălin Chivu, care fost de două ori șeful Inspectoratului Județean de Poliție Brăila. Acesta a obținut titlul de doctor cu lucrarea intitulată "Penetrarea sistemului național de securitate de către grupările de criminalitate organizată".

Un alt nume sonor care se află pe lista sesizărilor referitoare la suspiciuni este Corina Jîjîie, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție în perioada 2012-2015. Ea a obţinut titlul de doctor cu teza "Prevenirea și combaterea criminalității în domeniul mediului înconjurător".

Anterior, în data de 3 octombrie, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a transmis la Ministerul Educaţiei opt sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat având ca obiect tezele de doctorat elaborate de: Goian Ionel, Șandru Ioan, Țolescu Aurelian Cezar, Naghi Gabriel, Lungu Severin Florian, Oiță Romeo, Cozma Sorin-Gabriel și Gogancea-Vătășoiu Mihai.

Comentarii 1

Mircea M. Cociu - 12-29-2018

Foarte interesant! Si ce declara doamna ministru al Educației despre problema plagiatelor, spunând că aceasta este una minoră și că soluția este creșterea exigenței în universitate. HotNews: Există foarte multe scandaluri cu plagiatul şi şcolile doctorale. Cum va arăta noua lege a educaţiei în această privinţă şi cum veţi evalua şcolile doctorale? Ecaterina Andronescu: Eu mă uit la cercetarea prin şcolile doctorale, mă uit cu foarte mare atenţie. De ce? Cercetarea din universitate dă vizibilitate României prin producţia ştiinţifică din revistele bine cotate. Probabil că vă este cunoscut că, în anul 2018, 12 universităţi din România au intrat în clasamentul Shanghai cu 29 de domenii ştiinţifice. N-avem cum să nu le apreciem şi să nu ne întrebăm cum putem să le finanţăm mai bine ca să-şi crească performanţa, pentru că aduc un beneficiu întregului sistem de învăţământ. Sigur, va trebui să găsim formula de finanţare în aşa fel încât performanţa să conteze. Şi să îndreptăm într-o oarecare măsură şi cifrele de şcolarizare spre cei care fac performanţă. În legătură cu componenta aceasta, care este minoră, dar care face atât de mult rău, cea legată de plagiat, după opinia mea trebuie să crească exigenţa în universitate. Doctorandul acolo se pregăteşte. Acolo îşi dă examenele, acolo îşi face referatele, are o comisie de îndrumare, are apoi comisia care analizează teza, teza trece rin comisie, este publică, cei care vin la teză pot să pună întrebări. Deci cred că trebuie să crească reponsabilitatea universităţii în aşa fel încât asemenea situaţii să nu se mai întâlnească şi să fie legate de tezele de doctorat. Spuneaţi că plagiatul este un lucru minor, dar totuşi avem atât de multe lucrări plagiate. Ecaterina Andronescu: Faceţi calculul că în fiecare an avem 3.000 de locuri la doctorat, da? Doctoratul durează 3 ani. Deci practic 10.000 de doctoranzi avem în fiecare an în universităţile noastre. Despre lucrările pe care nu vreau să le pronunţ pentru că pur şi simplu nu-mi place şi n-ar fi trebuit să apară astfel de situaţii, despre aceste lucrări vorbim de câteva lucrări. Dar nu le-a controlat nimeni pe celelalte. Ecaterina Andronescu: Nici nu putem să ne bănuim că toţi suntem hoţi în ţara aceasta Nu se poate aşa ceva. Am avut profesori, profesorul l-a urmărit, comisia se îndrumare, ce au făcut toţi aceştia? Nu-i normal să avem o poliţie la minister care să sesizeze prea târziu după ce fapta a fost comisă. Lucrurile trebuie să se deruleze corect în timpul constituirii şcolii doctorale.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22