Academie alternativa cu Mencinicopschi, Andronescu si Cristoiu? Reactia Universitatii

Tudor Despina | 25.03.2016

După Academia Română, și Universitatea din București critică inițiativa legislativă prin care prin care mai mulți parlamentari încearcă să transforme așa-numita “Academie a Oamenilor de Știință din România” într-un for științific alternativ la Academia Română.

Pe aceeași temă

 

Recent, Academia Română transmitea public un punct de vedere la tentativa parlamentară de înființare a unei așa-zise Academii alternative: Apariția unui nou proiect de lege inițiat de un număr de parlamentari privind tranformarea <Academiei Oamenilor de Știință din România> în <Academia de Științe din România> este o tentativă de construire a unei alternative la intituția noastră, de subminare a semnificației naționale a Academiei Române”.

 

Academia Română și-a manifestat îngrijorarea și indignarea cu privire la inițiativa legislativă în cauză, arătând că aici nu e vorba despre o simplă schimbare de nume, ci “mult mai mult: dreptul membrilor ei de a purta titlul de academician, de a fi încadrat financiar printre instituțiile de importanță națională”.

 

În acest sens, membrii Academiei le sugerează parlamentarilor să își imagineze o ipotetică propunere de înființare a unei instituții alternative la Parlamentul României sau la Biserica Ortodoxă Română: “Considerăm că jocul acesta de-a Academiile, de aruncare în derizoriu a instituțiilor fundamentale ale românilor, generează riscuri și vulnerabilități nebănuite”. Academia Română consideră că inițiativa legislativă are potențialul de a leza rolul instituției, demersul fiind “deosebit de primejdios”, potrivit unui comunicat emis în 16 Martie.

 

Acum, la mai bine de o săptămână distanță, proiectul de lege a primit critici și din partea Universității din București. Instituția de învățământ superior se arată surprinsă și îngrijorată de posibilitatea ca așa-zisa “Academie a Oamenilor de Știință din România” să devină for științific alternativ la Academia Română.

 

Considerăm reacția actualei conduceri a Academiei Române la această inițiativă ca fiind pe deplin îndreptățită și ne alăturăm criticii severe formulate de către cea mai prestigioasă instituție din România în domeniul cercetării științifice și al creației intelectuale și artistice”, potrivit unui comunicat al UB citat de Ziare.com. Universitatea din București mai precizează că proiectul de lege poate afecta sever prestigiul științei și culturii românești.

 

***

În urmă cu o săptămână, la Senat a fost depusă o inițiativă legislativă prin care mai mulți parlamentari vor ca “Academia Oamenilor de Știință” (AOSR) să obțină un statut similar cu cel al Academiei Române sau al Institutului Cultural Român. Proiect are în vedere, printre altele, creșterea salariilor printr-un “spor de importanță națională” și dreptul ca membrii AOSR să poarte titlul de academician.

 

La acest moment, din Academia Oamenilor de Știință fac parte persoane precum senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, Ion Iliescu, Teodor Meleșcanu, Gheorghe Mencinicopschi, IPS Teodosie sau Ion Cristoiu. Filiala din Iași a instituției e condusă de deputatul PSD Anghel Stanciu, condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, mai arată sursa citată. Proiectul de lege în cauză a fost inițiat de 42 de parlamentari de la toate grupurile politice cu excepția ALDE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22