Accesul la informaţii publice, în pericol. La guvern se cere modificarea legii sau abrograrea

Dora Vulcan | 09.06.2017

Doi oficiali din Ministerul Sănătăţii cred că Legea accesului la informaţiile publice ar trebui abrogată ca să nu-şi mai permită orice petent să solicite institutiilor statului date si informatii despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitatii, rapoarte si altele asemenea.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Gabriel Petrea, ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, a recunoscut ca exista consultari privind oportunitatea modificarii legii accesului la informatiile de interes public, insa nu se doreste ingradirea informarii publice, scrie ziare.com.

 

"Nu exista si nu a existat niciodata intentia de a modifica Legea nr. 544/2001 a accesului la informatii de interes public in sensul ingradirii accesului. Intentia MCPDS nu este de a restrange drepturi, ci pur si simplu de a simplifica atat munca cetatenilor care solicita informatii cu privire la activitatea si modul de cheltuire a banului public, cat si a functionarilor publici care sunt pusi sa raspunda pe acelasi subiect de mai multe ori", a scris pe Facebook Gabriel Petrea, mentionand ca mai multe institutii au semnalat deficiente ale legii.

 

"Dupa centralizarea tuturor raspunsurilor, vom comunica public daca este oportuna modificarea legii, precum si propunerile primite in acest sens", a mai spus Petrea.

 

Intr-un interviu acordat Agerpres, in mai, de Gabriel Petrea, ministrul Consultarii Publice, se arata ca initiativa de a modifica Legea 544 ar urmari mai ales activarea administratiilor locale, care nu ofera suficiente informatii publice din oficiu, aminteşte sursa citată.

 

"Exista doua categorii de cetateni care solicita informatii. Sunt cei care au interese punctuale, personale, pe anumite subiecte si cei care fac cercetari, cum ar fi ONG-urile, despre anumite situatii care se intampla la nivelul administratiei publice locale. Ei bine, aceste situatii necesita foarte multa munca din partea functionarilor publici din cadrul primariilor si, atunci, ne dorim ca un calup de informatii, pe care sa-l stabilim impreuna, sa fie publicat inainte ca el sa fie cerut. Si publicat de la sine, asa cum este bugetul local", declara atunci ministrul Gabriel Petrea.

 

 

Un reprezentant al Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social a confirmat pentru PressOne ca exista o discutie despre modificarea Legii 544/2001, dar ca aceasta se afla in faza incipienta.

 

 

 In aceasta faza, ministerele intocmesc documente de analiza privind implementarea acestei legi, precum si propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultarii Publice (MCPDS). Dupa centralizarea si publicarea propunerilor, ar urma sa fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, sa fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

 

Reprezentantul MCPDS a declarat pentru sursa citata ca la minister nu a ajuns inca documentul cu propunerile de la Ministerul Sanatatii.

 

Potrivit unor surse din Ministerul Justitiei, la Guvern exista in lucru un proiect de modificare a Legii 544 cu prevederi care "sa impiedice ziaristii sa ceara informatii de genul listelor". Functionarii publici se plang ca li se solicita crearea de informatie noua si nu furnizarea de informatie preexistenta.

 

 

Normele de aplicare a Legii 544/2001 au fost modificate de guvernul Cioloş prin hotarare de guvern, în iunie 2016, astfel incat sa usureze accesul la informatiile de interes public. Concret atunci s-au produs cateva modificari esentiale:

 

  • Termenele de transmitere a informatiei (5 zile pentru refuzul de a raspunde, 10 zile pentru informatii identificabile, 30 de zile pentru informatii elaborate) au fost clarificate, precizandu-se ca nu este vorba de zile lucratoare.
  • In cazul solicitarilor transmise prin e-mail, institutiile publice sunt obligate sa transmita, din oficiu si din initiativa lor, numere de inregistrare pentru cereri. Regula se schimba la solicitarile primite in scris - acestea primesc raspuns in care li se comunica numarul de inregistrare doar daca emitentul specifica asta.
  • Lipsa semnaturii olografe de pe solicitarea transmisa prin email nu poate constitui un motiv de nefurnizare a informatiilor solicitate - este unul dintre motivele cel mai des invocate de administratiile locale pentru a nu furniza raspunsuri solicitarilor de informatii publice.

 

Legea 544/2001 prevede, printre altele, ca fiecare institutie publica sa organizeze conferinte de presa, cel putin o data pe luna, pentru informarea publicului cu privire la activitatea derulata. Insa aceasta prevedere care ar asigura transparenta este adesea uitata de o parte dintre institutii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22