Pe aceeași temă
Mai multe cadre didactice au fost acuzate că ar fi pretins şi primit diferite sume de bani din partea unor studenţi străini, pentru a-i trece la examene, a informat Tribunalul Arad, printr-o postare pe site-ul instituţiei.
Potrivit postării amintite, ciate de Agerpres, cel în cauză este de profesorul universitar Lucian Păiuşan, de la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" Arad, care şi-a recunoscut fapta şi a colaborat cu anchetatorii.
Drept urmare, el a beneficiat de "înţelegere" din partea judecătorilor, fiind condamnat de către Tribunalul Arad la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Cercetările împotriva mai multor salariaţi au universităţii amintite (4 cadre didactice şi 2 informaticieni. n.red.), între care şi Lucian Păiuşan, au început în vara anului 2017, când procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au procedat la efectuarea a peste 100 de percheziţii în municipiul Arad, suspectând faptul că mai mulţi studenţi străini ai acestei facultăţi au plătit diferite sume de bani pentru a primi note bune la examene. În urma cercetărilor, o parte dintre cei cercetaţi au fost arestaţi preventiv, iar alţii au fost plasaţi în arest la domiciliu.
După cum rezultă din soluţia Tribunalului Arad, postată pe site-ul instituţiei, în baza art. 485 alin.1 Cod procedură penală, instanţa a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 08.01.2018 între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi inculpatul Lucian Păiuşan, condamnându-l pe acesta la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru infracţiunea de luare de mită, comisă în formă continuată. În temeiul art. 91 al. 1 Cod penal şi suspendă executarea pedepsei sub supraveghere, iar în temeiul art. 92 Cod penal stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani.
Totodată, în perioada termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere prevăzute de art. 93 al. 1 lit. a-e Cod penal. având obligaţia de a se prezenta la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
De asemenea, în temeiul art. 93 alin. 2 din Cod penal, pe durata termenului de încercare inculpatul Lucian Păiuşan este obligat să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională, iar în temeiul art. 93 al. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere acesta este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Consiliul Local al comunei Vladimirescu, jud. Arad sau Consiliul Local al municipiului Arad, pe o perioadă de 90 de zile.
Ca pedeapsă complementară, inculpatului îi este interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, respectiv de a exercita funcţia de cadru didactic universitar, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei.
Instanţa a dispus de asemenea, confiscarea de la inculpat a sumei de 1.850 de euro primită cu titlu de mită şi respectiv anularea menţiunilor din lucrările de examen, registru matricol şi cataloagele de examen privindu-i pe cei 11 studenţi ai Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UVVG Arad, aceştia fiind obligaţi să susţină din nou examenele respective. Şi nu în ultimul rând, îl obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 4.100 de lei.
Sentinţa nu este definitivă, împotriva ei putând fi făcut apel în termen de 10 zile de la comunicare.