Acordul politic al „Coaliției Naționale pentru România” a fost parafat de liderii PNL, PSD și UDMR

Laurentiu Gheorghe | 25.11.2021

Acordul politic de constituire a "Coaliției Naționale pentu România" a fost semnat joi de către liderii PSD, PNL și UDMR înainte de învestirea Guvernului condus de Nicolae Ciucă.

Pe aceeași temă

În document sunt 12 puncte și este valabil pe durata mandatului parlamentar, până în 2024. Potrivit acordului politic, Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit premierul din partea PSD, până la alegerile generale din 2024

Protocolul a fost semnat joi dimineață de către Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, la Parlament, în biroul liderului PSD, fără ca presa să aibă acces.

Liderul PNL Florin Cîțu, încă premier interimar, a spus, după semnarea acordului politic și înainte de ședința pentru votul de învestire a Guvernului, că România are nevoie cât mai repede de un guvern cu puteri depline.

"Nu e nevoie de tam-tam. E nevoie să avem un guvern cât mai repede”, a spus Florin Cîțu, întrebat despre discreția în care a fost semnat acordul politic.

Rotația cadrelor PSD-PNL

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD - la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;

  • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;

  • ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;

  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

  • Acordul politic mai prevede că premierul din guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR nu va putea să revoce un ministru fără a se consulta în coaliție.

Printre cele 12 puncte prezentate în acord se menționează că ședințele coaliției vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie. La aceste ședințe participă prim-ministrul și membrii cabinetului. Delegațiile de consultare în cadrul coaliției vor avea componența și numărul de persoane stabilite de către președinții celor 4 formațiuni parlamentare. La ședințele Coaliției se vor aborda agenda politică guvernamentală și parlamentară, iar deciziile se iau prin consens.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22