Activitatea RAAPPS luata la bani marunti: nu-si justifica obiectul de activitate

Dora Vulcan | 25.11.2016

Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat pare ca nu-si mai justifica obiectul de activitate - este concluzia unui raport facut de Corpul de Control al premierului dupa un control, prin sondaj, al unor contracte de asociere în participațiune încheiate și derulate de regie intre 2012 si 2016.

Pe aceeași temă

 

 

 

Patru dintre cele opt contracte de asociere în participațiune încheiate sau derulate de RAAPPS in perioada ianuarie 2012 - mai 2016 au fost verificate de Corpul de Control al premierului prin sondaj. Desi incheiate cu scopul de a valorifica mai bine activele regiei, s-a constatat in urma controlului, ca, dimpotriva, ele au favorizat tocmai societatile cu care a incheiat contracte RAAPPS, cu pagube pentru regia de stat, transmite Agerpres.

 

 

Mai mult, pentru trei din cele patru contracte analizate au existat sau există în curs litigii pe rolul instanțelor de judecată, care au avut sau au ca obiect cereri de reziliere a contractelor, evacuarea societăților din imobilele administrate de către RAAPPS și solicitări de pretenții pentru debitele înregistrate de aceste societăți față de RAAPPS.

 

 

"Toate cele opt contracte de asociere în participațiune derulate în aceeași perioadă au fost încheiate fără a exista, la nivelul RAAPPS, criterii obiective și transparente privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească partenerul RAAPS din astfel de contracte și fără a fi solicitate garanții că aceștia își vor îndeplini obligațiile asumate", informeaza sursa citata. 

 

 

Contracte defavorabile RAAPPS, cu litigii si complicatii in instanta. Regie iese in pierdere

 

Ca simplu exemplu, in contractul de asociere în participațiune încheiat cu N.T. SRL, asocierea dintre RAAPPS și această societate pe o perioadă de 15 ani nu a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului de administrație al Regiei. De asemenea, se indică faptul că această societate a închiriat Clubul social și terenul din "Parcul rezidențial Băneasa". În context, se arată că RAAPPS a încasat de la N.T., în perioada 2005-2013, suma totală de 4.571.648,77 de lei, însă societatea înregistra în iunie anul acesta față de regie, în baza aceluiași contract de asociere, un debit total în sumă de 7.082.945 de lei.

 

 

Potrivit Guvernului, în prezent, pe rolul instanței de judecată se află un dosar civil care are ca obiect cererea de reziliere a contractului de asociere în participațiune, evacuarea societății N.T. din complexul imobiliar compus din Clubul social și Vilele nr. 1, nr. 18 și nr. 56 din orașul Voluntari, județul Ilfov, și plata sumei de 6.908.911,03 de lei reprezentând debit și penalități înregistrate de asociatul secund în perioada februarie 2012 — mai 2016.

 

 

In alt contract, societatea cu care RAAPPS a incheiat contract nu a prezentat proiectul investiției la care s-a obligat prin contractul de asociere in participatiune si nici nu a adus aportul de 150 000 de euro la care s-a obligat prin contract. Cu toate acestea, directorul RAAPPS de la vremea incheierii contractului, Gabriel Surdu, nici ca s-ar fi sinchisit pentru a lua masurile legale de solicitare a daunelor la care regia avea dreptul. Mai mult, cesioneaza catre o alta societate drepturile și obligațiile care decurgeau din contractul de asociere în participațiune, cu încălcarea dispozițiilor legale, cu un prejudiciu adus regiei exact de valoarea investițiilor ce ar fi trebuit facute de societate. Debit total: 329.347,26 de lei. Cu societatea respectiva, regia se afla in litigiu in patru dosare civile, în baza cărora a obținut cu titlu de pretenții suma totală de 498.054,21 de lei din totalul sumei solicitate, în cuantum de 511.402,02 de lei.

 

 

Situatia se repeta si in celelalte contracte verificate de Corpul de control. 

 

 

În aceste conditii, Corpul de control a propus realizarea, de catre reprezentanții RAAPPS:

 

  • a unei analize a tuturor contractelor de asociere în participațiune aflate în derulare, încheiate de regie cu alți operatori economici,
  • întocmirea și implementarea unei proceduri operaționale, cu criterii clare și transparente, privind încheierea și derularea tuturor contractelor de asociere în participațiune, mai ales în contextul în care regimul legal al asocierii în participațiune a devenit mai oneros în baza reglementărilor din Codul civil în vigoare,
  • reevaluarea întregii activități a RAAPPS și analizarea necesității menținerii obiectului de activitate al acesteia
  • comunicarea raportului de control organelor abilitate, în funcție de cele constatate de către echipa de control.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22