Activitatea SPP, secret de stat. CSAT si-a dat acordul. Iohannis: Initiativa apartine SPP

Paul Cristescu | 28.10.2015

Jurnalista Sorina Matei a postat ieri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj in care arata ca toata activitatea SPP ar fi devenit secret de stat in urma unei ordonante dat de premierul Victor Ponta si aprobata CSAT sub conducerea presedintelui Iohannis.

Pe aceeași temă

 

BOMBA din Ordonanța lui Victor Ponta, aprobată de CSAT, sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, este aceea că TOATĂ ACTIVITATEA SPP a devenit SECRET DE STAT. Întrebat de ordonanță ieri, la Cotroceni, președintele Iohannis a spus că i se pare "o idee bună".

 

Potrivit legii, SPP este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei DEMNITARILOR ROMÂNI, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.

 

Potrivit noului Cod Penal, informațiile secrete de stat sunt informații clasificate iar divulgarea fără drept a unor informații secrete de stat se pedepsește cu închisorea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

 

Potrivit legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, informaţii secrete de stat sunt informaţiile care privesc securitatea naţională, prin a căror divulgare se pot prejudicia siguranţa naţională şi apărarea ţării.

 

Așadar, tot ce ține de SPP, demnitari, absolut tot ce ține de instituție, a intrat în regimul SECRET DE STAT.”, notează jurnalistul.

 

CITITI SI: Masina lui Gabriel Oprea, implicata in 1.500 de misiuni urgente in 2015, toate beneficiind de coloana oficiala (surse)

 

Jurnalista sustine ca are cunostinta "de cel putin 2 cazuri de coruptie în care SPP a refuzat practic să transmită informatii organelor de cercetare penală din diferite motive date privind demnitarii cărora le asigură protecția conform legii".

 

Sorinei Matei mai arat ca, de pe 21 Octombrie 2015 când Ordonanta a fost publicată în Monitorul Oficial, "nu se mai poate cere practic nimic pentru că totul este SECRET DE STAT."

 

Cititi postarea integrala a Sorinei Matei pe pagina sa de Facebook.

 

Conform unui comentariu aparut pe ContributorsOUG 43/2015 a fost publicata in M. Oficial in data de 21 octombrie, la o zi dupa accidentul in care a fost implicata coloana oficiala a ministrului Oprea:  "Conform datelor din presa, aceasta ordonanta era deja adoptata din data de 14 octombrie si parea mai degraba facuta cu dedicatie pentru Dragnea. Desi OUG 43/2015 a fost publicata in M.Oficial in data de 21 octombrie, ea a fost adoptata de Guvern in data de 14 octombrie, exista dovada. Asadar, de plano, nu se poate spune ca a fost emisa doar pentru Oprea (cum s-a sustinut in presa), si mai ales pentru a ascunde ceva legat de accident, ci a fost emisa pentru presedintii de partide (Dragnea ar fi primul vizat, dar si Oprea).

 

... Insa doua intrebari staruie, totusi: - aceasta forma a OUG publicata in M.Oficial este exact forma trimisa spre avizare CSAT-ului sau cineva s-a jucat cu cateva cuvinte-cheie si a modificat inainte de adoptare (14 octombrie) exact ce trebuie, pentru a secretiza toata activitatea SPP? cine are, de fapt, apetenta asta pentru a secretiza in stanga si in dreapta activitati care pot fi pasibile (precum in cazul lui Oprea) de a fi cercetate penal? Altfel spus, daca in cadrul actiunilor oficiale ale SPP de insotire a demnitarilor se vor mai produce accidente precum cel din data de 20 octombrie, procurorii vor fi legati de mainiprin OUG 43/2015, iar SPP le va rade in nas (deja la MAI se incearca, probabil, aceasta manevra, chiar pentru Oprea!)."

 

Presedintelui Iohannis i se pare o idee buna

 

Presedintele Iohannis a declarat aseara, raspunzand intrebarii unui jurnalist, ca aceasta ordonanta a fost initiata de SPP si i se pare o idee buna

 

”Jurnalist: CSAT a avizat ordonanţa de urgenţă prin care preşedinţii de partide pot beneficia de protecţia SPP? Vă întreb pentru că ştiţi mai bine ca mine partidele. De ce este nevoie? Credeţi că este nevoie? De exemplu, de ce doamna Gorghiu are nevoie de protecţia SPP?

Klaus Iohannis: Da, CSAT-ul a avizat acest proiect.

Jurnalist: Şi de ce credeţi că este nevoie de o astfel de măsură?

Klaus Iohannis: Argumentaţia puteţi să o solicitaţi iniţiatorilor, dacă doriţi. Dar mi s-a părut o idee bună.

Jurnalist: Cine este iniţiator, iertaţi-mă?
Klaus Iohannis: SPP”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22