Aderarea României la Schengen ar putea implica o monitorizare similară cu MCV pentru justiție

L. G. | 17.11.2022

România și reprezentanții instituțiilor europene discută în această perioadă mai multe scenarii pentru ca aderarea la Schengen să se poată produce la ședința Consiliului UE din 8 decembrie.

Pe aceeași temă

Una dintre opțiunile în discuție este instituirea unui mecanism de monitorizare și cooperare, similar cu MCV, care să ofere garanții suplimentare că România va gestiona corect frontiera UE, au declarat pentru G4Media surse politice.

Nu e clar în acest moment dacă ideea acestui mecanism suplimentar ar fi acceptată de România, dar ea există ca scenariu de lucru în cadrul negocierilor politice intense pe marginea subiectului Schengen.

Întrebată miercuri într-o conferință de presă la Bruxelles despre acest subiect, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a refuzat să comenteze.

O altă variantă aflată pe masa de negociere este o intrare a României în Schengen în doi pași: prima fază cu aeroporturile, apoi rutier și maritim.

Olanda, singurul stat membru UE care are reticențe față de intrarea României în Schengen, și-a trimis la București experți care să verifice, alături de angajați ai Comisiei Europene, îndeplinirea standardelor necesare, după cum a scris în exclusivitate G4Media. România este cea care a invitat guvernul olandez să trimită o echipă de experți pentru verificări suplimentare.

 

În funcție de rezultatele acestei vizite, care se încheie la finalul săptămânii, guvernul Olandei va lua o decizie finală.

 

Potrivit informațiilor G4Media, premierul Mark Rutte a încercat activ să găsească aliați printre statele membre sau în interiorul Comisiei Europene, astfel încât Olanda să nu fie singura țară care se opune aderării României și Bulgariei la Schengen, dar nu a reușit să iasă din această izolare. Or, singularizarea Olandei împotriva României și Bulgariei ar crea o problemă politică semnificativă pentru Haga.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22