Aderarea României la spațiul Schengen mai depinde doar de Austria

L. G. | 02.12.2022

Austria a rămas singura țară care se mai opune intrării României în Schengen, Olanda și Suedia renunțând pe ultima sută de metri să mai ridice obiecții.

Pe aceeași temă

În cadrul reuniunii de joi a Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper), ședință care are loc în vederea pregătirii întâlnirii a miniștrilor de justiție și interne din toate statele UE (JAI) din 8 decembrie când va fi votată extinderea spațiului Schengen, ambasadorul austriac a fost singurul care se opus admiterii României și Bulgariei, dând undă verde doar Croației, a scrie GMedia.ro citând surse politice de la Bruxelles.

În cadrul ședinței Coreper, ambasadorul Olandei a spus că în baza raportului pozitiv al analizei efectuate de experții olandezi la față locului, guvernul olandez va propune în parlamentul de la Haga un vot de admitere pentru România. Din păcate acest lucru nu este valabil și în cazul Bulgariei, susțin sursele mai sus citate. Din păcate, pentru că România și Bulgaria au fost tratate la pachet, iar granița dintre cele două țări nu a beneficiat de investiții pentru a respecta acquis-ul Schengen.

Suedia va da un vot de admitere, după ce social-democrații au anunțat că și-au schimbat poziția și vor aproba în parlamentul național propunerea guvernului.

În cazul Austriei, în ciuda poziției favorabile a verzilor, parte a coaliției de guvernare, cancelarul Karl Nehammer, se opune în continuare. Poziția Austriei este extrem de sensibilă din cauza politicii interne, populația acuzând valul de migranți care au invadat țara și cer guvernanților să ia măsuri drastice pentru a reduce drastic numărul acestora.

Deocamdată tema aderării României, Bulgariei și Croației a rămas pe ordinea de zi privizorie a Consiliului JAI din 8-9 decembrie ceea ce înseamnă că un efort diplomatic ar putea aduce un vot pozitiv și din partea Austriei, sau măcar o abținere pentru a da respecta agenda de politică internă.

Primul moment unde s-ar putea utiliza diplomația va avea loc în 2 și 3 decembrie, în Grecia, atunci când se va desfășura reuniunea de lucru, la nivel de lideri, a Partidului Popular European, eveniment la care va participa și cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Este programată o întâlnire între președintele Klaus Iohannis și Karl Nehammer, iar unul dintre subiectele de pe agendă este și aderarea României la Schengen.

Al doilea moment care ar putea fi favorabil României este chiar înaintea Consiliului JAI, când Comisia Europeană urmează să prezinte un plan de combatare a migrației cerut cu insistență de Viena. În cazul în care cererile sale, printre care preluarea migranților și de către alte țări, înăsprirea dreptului de azil și altele, vor fi îndeplinite, Austria și-ar putea modifica poziția, și să voteze extinderea Spațiului Schengen, sau măcar să se abțină de la vot, o soluție de compromis care s-a utilizat în trecut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22