Adevărul: Guvernul vrea modificarea Legii Audiovizualului pentru Dan Voiculescu

Fara Autor | 13.11.2012

Pe aceeași temă

Executivul pregătește o ordonanță de urgență prin care vrea să modifice Legea Audiovizualului, principalele modificări urmând a avantaja tocmai trustul Intact, deținut patronat de liderul PC, Dan Voiculescu, potrivit unui articol publicat astăzi de cotidianul ”Adevărul”.

Una dintre modificările pe care vrea să le aducă Executivul Legii Audiovizualului va permite unui patron media să dețină o cotă mult mai mare de piață decât până în prezent. Astfel, potrivit legii actuale, un proprietar media nu are voie să dețină o cotă de piață mai mare de 30%, în caz contrar fiind obligat să renunțe la unele publicații sau să diversifice acționariatul.

Potrivit ordonanței de urgență, cand se va calcula concentrarea de piață vor fi luate în discuție "serviciile media cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice", pe care actuala lege le defineşte astfel: „serviciile de programe generaliste, de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau aconomice".

Doar că aceeași ordonanță renunță la termenul "generalist", permițând interpretarea potrivit căreia televiziuni precum ProTV sau Antena 1 nu ar avea pondere semnificativă în formarea opiniei publice, deşi Ştirile ProTV sau Observatorul Antenei 1, precum şi celelalte buletine de ştiri ori emisiuni publicistice ale acestor posturi au audienţe semnificative.

Drept urmare, mai scriu jurnaliștii de la Adevărul, prin excluderea posturilor generaliste din calcului concentrării media, Dan Voiculescu nu ar mai risca să fie obligat să renunțe la unul dintre posturi dacă ar depăși o cotă de piaţă cumulată de 30%.

"Ordonanţa Guvernului încalcă flagrant directiva europeană privind serviciile mass-media. După părerea mea, pe acest proiect de ordonanţă scrie Intact", a declarat, pentru Adevărul, vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei.

Și Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), consideră că modificarea Legii Audiovizualului l-ar favoriza doar pe Dan Voiculescu, el făcând referire la faptul că audiența va deveni criteriu obligatoriu de stabilire a modului în care firmele de cablu vor prelua posturile TV.

"E clar cine este favorizat de această prevedere. Intactul încearcă să ia bani de la cei care le retransmit programele. Ei beneficiază de obligativitatea retransmisiei. Adică, în România, vrei, nu vrei, posturile Intact trebuie retransmise pentru că sunt declarate lidere la audienţă. Audienţa nu este nicăieri un criteriu de departajare. Nu se iau pur şi simplu programele în ordinea numerelor după tricou şi le facem obligatorii. Dacă foloseşti regula cine e cel mai tare este şi obligatoriu, ridici o barieră de intrare în piaţă", a declarat, pentru Adevărul, preşedintele ACC, Radu Petric.

CNA nu a fost informat

Nu în ultimul rând, ordonanța de guvern modifică și modul în care poate fi demis Consiliul Național al Audiovizualului. Astfel, pentru demiterea CNA ar fi de ajuns ca raportul anual să fie respins în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Referitor la aceste modificări, reprezentanții CNA susțin că nu au fost informați, deși guvernul era obligat să îi consulte în cazul modificării legii Audiovizualului, dar că se vor întruni astăzi pentru a decide cum vor reacționa.

„CNA nu a primit în mod oficial acest proiect, vom discuta pe marginea lui şi vom formula un punct de vedere pe care îl vom înainta Secretariatului General al Guvernului", a declarat, pentru Adevărul, preşedintele CNA, Răsvan Popescu.







 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22