Adevărul: Experții României La Bruxelles sunt odraslele foștilor miniștri, șefi SIE, judecători CCR

Laurentiu Gheorghe | 23.01.2019

Reprezentanții României la Bruxelles sunt în marea lor majoritate beizadelele crescute de politicienii dâmbovițeni, indiferent de culoarea politică a partidului din care provin, scrie Adevărul.

Pe aceeași temă

Numele unuia dintre părinți este criteriul de bază pentru o carieră diplomatică de succes, în special la Bruxelles, locul preferat de odraslele fițoase ale foștilor miniștri, parlamentari, baroni locali, șefi SIE sau judecători CCR. Constituie excepție cazul în care te cheamă Tănase și ești fratele Irinei, fata pentru care și-a pierdut capul Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, conducătorul de facto al României.

Reprezentanța României de la Bruxelles este împânzită cu odraslele politicienilor români. Copii de foști miniștri, parlamentari, șefi SIE și magistrați CCR au ajuns diplomați pe baza unui singur criteriu: numele părinților. Printre pile s-a strecurat și fratele Irinei Tănase, iubita lui Liviu Dragnea.

Pentru șase luni la șefia UE, România a trimis la Bruxelles o garnitură solidă de „experți” cu pile și relații la nivel înalt.

„Adevărul” dezvăluie alcătuirii organigramei Reprezentanței României pe lângă UE citând surse din MAE. Astfel, sunt „câțiva specialiști, diplomați, care țin în spate șefia Consiliului UE, astfel încât să nu ne facem complet de râs, și a doua categorie de „experți”, constând din pile, copii de actuali sau foști politicieni, trimiși la Bruxelles cu ordin de deplasare semnat la partid”, explică surse din diplomație, citate de ziarul „Adevărul”.

Beizadelele transformate peste noapte în diplomați nu au trecut niciun concurs de selecție, la bază având o diplomă cumpărată de la una dintre facultățile apărute ca ciupercile după 1990.

Conform informațiilor obținute de Adevărul, acesti diplomati-fantomă dar cu „origini sanatoase”, asemenea parintilor/bunicilor care au facut cariera pe vremea comunismului prin aceleasi metode inainte de a se inscrie în FSN, nu au CV-uri publicate pe site-ul ambasadei, nu au fotografii publice și nici conturi de Facebook. Ar acționa în deplin anonimat dacă numele lor nu ar figura pe lista online de experți angajați la Reprezentanța României de pe lângă UE.

Câteva exemple de progenituri ministeriale care și-au găsit un loc călduț la Bruxelles, identificate de Adevărul:

  1. Ramona Niță face parte din secția „Transport, Telecomunicații, Energie“ a Reprezentanței. Este fiica fostului ministru PSD al Energiei, Constantin Niță, condamnat vara trecută la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Niță a fost eliberat în decembrie, după decizia CCR care a desființat sentințele date de completurile de cinci judecători de la Curtea Supremă. Procesul său va fi rejudecat.

  2. Alexandru Pogea este fiul lui Gheorghe Pogea, fost ministru de Finanțe în Guvernul Boc, ajuns la acea vreme în Executiv cu susținerea lui Adriean Videanu. Alexandru Pogea este coordonatorul secției „Transport, Telecomunicații, Energie“ din cadrul Reprezentanței, deci este șeful Ramonei Niță. La Bruxelles, fiul unui fost ministru PDL este șeful fiicei unui fost ministru PSD. În 2009, când PSD și PDL erau împreună la guvernare, Gheorghe Pogea și Constantin Niță erau colegi de Guvern, la fel cum sunt și copii lor la Bruxelles. Pogea-tatăl era la Finanțe, iar Niță-tatăl era la IMM-uri. „Alexandru Pogea e de vreo 8 ani la Reprezentanță și nu se dă dus. Oficial, mandatul său ar fi trebuit să expire după patru ani, dar a tot fost prelungit până azi, la propunerea Ministerului Energiei, controlat în continuare de Constantin Niță“, susțin surse guvernamentale.

  3. Mihnea Sarcă e fiul fostului director adjunct al SIE, Vasilică Sarcă, trecut în rezervă anul trecut de președintele Klaus Iohannis. Mihnea Sarcă e angajat la Bruxelles în Secția Afaceri Economice și Financiare, unde se ocupă de dosare ce țin de sectorul bancar și piața de capital. Potrivit surselor citate, Mihnea Sarcă a fost propus la post de Banca Națională, instituție condusă de Mugur Isărescu.

  4. Diana Cliveti a fost repartizată la „Politica Externă de Securitate și Apărare“. Diana Cliveti este fiica Minodorei Cliveti, fost parlamentar PSD de Bacău între 2000 și 2008, apropiată de fostul sforar social-democrat Viorel Hrebenciuc. Înainte de a ajunge la Bruxelles, Diana Cliveti a lucrat la Ambasada României în Grecia, când ambasador era George Ciamba, actualul ministru pentru Afaceri Europene.

  5. Raluca Seucan coordonează secția „Afaceri Interne” din cadrul Reprezentanței României la Bruxelles. Este fiica Aspaziei Cojocaru, fost judecător CCR, cea care, la validarea Referendumului din 2012, a înclinat balanța în favoarea lui Traian Băsescu. Raluca Seucan este soția lui Claudiu Seucan, fost secretar de stat în Ministerul Justiției pe vremea guvernării Năstase.

  6. Iulian Tănase se ocupă la Reprezentanță de „Relații Comericale Externe“. Cine este Iulian Tănase? Fratele Irinei Tănase, iubita lui Liviu Dragnea. Potrivit surselor diplomatice, Iulian Tănase a fost trimis la Bruxeles în urmă cu cinci ani, când relația dintre sora sa și liderul PSD era la început. A rămas acolo la propunerea Ministerului pentru IMM-uri, condus de Radu Oprea, unul dintre apropiații lui Dragnea.

Surse din MAE au declarat pentru „Adevărul“ că fostul ministru pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a făcut, în 2017, o analiză a tuturor diplomaților trimiși de România la Bruxelles. Raportul a ajuns pe masa premierului Mihai Tudose. „În acel moment au început să sune telefoanele la partid, să se tragă sfori. Chiar și ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, s-a plâns că ministrul îi descompune echipa pentru Președinția UE. Ba chiar și președintele Iohannis a fost înștiințat. Tudose a plecat de la Guvern, iar Viorica Dăncilă nu a mai mișcat un deget. Raportul e într-un sertar la MAE. Meleșcanu ar putea începe oricând curățenia“, susțin sursele citate. Contactat de „Adevărul“, Victor Negrescu a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

Consuli din toate țările, uniți în PSD-ALDE

  • Fata lui Melcu’ de la Teldrum a ajuns consul la Torino. La mijlocul anului trecut, Guvernul Dăncilă i-a oferit o poziție de consul lui Anton Emanuel Barbu, fiul fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, în prezent șef al Autorității Electorale Permanente, unul dintre apropiații lui Călin Popescu Tăriceanu. Anton Barbu va reprezenta România la Edinburgh.

  • Ioana Gheorghiaș, fiica lui Mugurel Gheorghiaș, zis „Melcul“, fost coleg de facultate și de trupă rock cu liderul PSD Liviu Dragnea și, ulterior, unul dintre acționarii companiei TelDrum, a fost trimisă consul al României la Torino.

  • Sorin Pârvulescu, fiul celei de-a doua soții a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, a fost numit în primă fază consul la Strasbourg. Mutarea emana din start un vădit conflict de interese, în condițiile în care ministrul de Externe a contrasemnat instalarea în funcție a fiului său vitreg. După ce s-a trezit cu o plângere penală, Meleșcanu și-a întors, la propriu, fiul din drumul spre Strasbourg. Sorin Pârvulescu era pe autostradă în Ungaria când a fost anunțat de tatăl său vitreg că nu mai e consul, susțin surse din MAE pentru „Adevărul“.

Cei mai mulți dintre diplomații angajați pe „puncte” nu sunt în stare să scrie nici măcar un raport, susțin surse din MAE. Unele voci răuvoitoare spun că nu prea știu să scrie corect, dar cum nici părinții lor nu se descurcă mai bine, aceste aspecte nu constituie un impediment pentru o carieră plină de „succesuri”, ca să cităm o clasică în viață.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22