Pe aceeași temă
În ultimele zile au fost controverse legate de adeverințele medicale pentru elevi, iar în urma avertismentelor medicilor de familie, Guvernul a restrâns această obligație doar pentru unele categorii de elevi.
Anunțul făcut vineri de Grupul de Comunicare Strategică:
Elevii care fac parte din grupe de risc în ipoteza infectării cu noul coronavirus (COVID-19), sau locuiesc cu persoane care se află în grupele de risc, pot face școala online, pe baza unei solicitări din partea părinților, în urma unei adeverințe medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.
În cazul absenței de la școală pentru cel puțin 3 zile consecutive, elevul va trebui să prezinte în momentul revenirii la școală o adeverință medicală din partea medicului de familie.
La fel ca și în anii precedenți, elevii care intră în noul ciclu de învățământ (ex: grădiniță - grupa mică, primar - clasa I, gimnaziu - clasa IV, liceal - clasa IX, postliceal) trebuie să prezinte o adeverință de intrare în colectivitate care poate fi eliberată de medicul de familie în cursul primei săptămâni de școală, dacă nu se regăsește în dosarul de înscriere.
****
Ministerul Sănătății a transmis miercuri că adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate sunt obligatorii pentru elevi și preșcolari, la începerea noului an școlar. Reprezentanții instituției conduse de Nelu Tătaru mai spuneau că nu au în vedere, în acest moment, renunțarea la obligativitatea prezentării acestor documente.
Aceasta, în contextul în care medicii de familie ceruseră să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, motivând că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici care merg la medicul de familie.
Medicii de familie s-au declarat nemulțumiți că, în plină pandemie, aproape 3 milioane de elevi și părinții lor ar urma să treacă prin cabinete într-un timp foarte scurt, pentru obținerea acestei adeverințe - în cazul în care ea este obligatorie pentru toți elevii, așa cum au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății, inclusiv ministrul Nelu Tătaru. Formularea din legislație este însă interpretabilă și lasă de înțeles că de adeverință ar avea nevoie doar elevii care încep un nou ciclu de învățământ - grădiniță, școală sau liceu - ceea ce ar însemna doar câteva sute de mii de elevi.