Adevărul: Nicolicea a făcut Dreptul la distanță, la filiala din Drobeta a ”Spiru Haret”

Dora Vulcan | 20.12.2017

Repetent la facultatea de Automatizări, unde a intrat în 1976, deputatul Eugen Nicolicea, președinte al Comisiei juridice și expert în amendarea legilor Justiției, a făcut Dreptul la distanță, la filiala din Drobeta a particularei Spiru Haret. Luarea licenței e alt mister, scrie jurnalistul Liviu Avram.

Pe aceeași temă

 

 

 

Pregătirea profesională a deputatului Eugen Nicolicea are valențe speciale nu doar pentru că deputatul PSD este președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților dar și pentru că este unul din artizanii comisiei speciale Iordache în mutilarea legilor Justiției, explică jurnalistul Liviu Avram în investigația sa publicată miercuri în Adevărul.  Comisia juridică este ”acea comisie fără ale cărei rapoarte sau avize nu poate fi adoptată nicio lege, indiferent de zona pe care o reglementează. Din acest motiv, calificarea profesională în domeniul Dreptului a lui Eugen Nicolicea capătă o semnificaţie aparte”, avertizează jurnalistul de la Adevărul.  

 

Liviu Avram a investigat subiectul pentru a afla unde anume a absolvit Dreptul deputatul PSD, pentru că informația făcută publică pe site-ul Camerei Deputaților conține numeroase goluri dar și pentru că Nicolicea a refuzat să ofere informații lămuritoare. În refuzul său, conducerea Camerei s-a prevalat de faptul că legea accesului la informații publice vizează doar instituții, nu și persoane fizice. ”Biografia sa oficială de pe site-ul Camerei Deputaţilor arată că este absolvent a două facultăţi: Electronica şi Dreptul. La niciuna dintre ele însă nu se spune unde a absolvit şi în ce an”, scrie jurnalistul, care amintește că ”în această perioadă, în Comisia specială din Parlament (Comisia Iordache), Eugen Nicolicea este unul dintre cei mai prolifici autori de amendamente la Legile Justiţiei, la Codul penal şi la Codul de procedură penală”. 

 

 

Repetent la Automatizări, unde nu reușea să treacă de un examen, Nicolicea s-a transferat la Electronică

 

”Am aflat astfel că deputatul PSD a intrat la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare a Universităţii din Timişoara în anul 1976. Un fost coleg de-al său ne-a mărturisit că „undeva prin anul II sau III a rămas repetent”.  „Tot nu reuşea să treacă un examen şi atunci s-a transferat de la Automatizări şi Calculatoare la Electronică, unde a şi terminat, în anul 1982”, spune fostul său coleg, citat de Adevărul. ”A primit repartiţie la Şantierul Naval din Drobeta Turnu Severin, localitatea sa de baştină”, scrie Liviu Avram

 

 

Dreptul, la privată, într-o filială obscură, la distanță, cu examene tip grilă în care era asigurat cinciul

 

A doua facultate urmată de Eugen Nicolicea a fost Dreptul, cea despre care nu doreşte să ofere niciun fel de relaţii. Un fost profesor a devoalat pentru Adevărul marele secret al lui Nicolicea: a urmat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”. 

 

 Un fost profesor de la filiala din Drobeta Turnu Severin a Universităţii Spiru Haret este cel care a dezvăluit că Nicolicea era student acolo „la nivelul anilor 2008 sau 2009” şi că a urmat doar trei ani de facultate, pentru că a făcut doi ani într-unul singur.  „În acelaşi timp făcea aceeaşi facultate şi nevasta, şi fiica lui”, mai spune profesorul.

 

 

Un document obţinut de Adevărul de la o sursă anonimă confirmă spusele profesorului. Astfel, potrivit unui document centralizator emis de Universitatea Spiru Haret, conţinând rezultatele obţinute de studenţii la Drept, Anul III, forma Învăţământ la Distanţă, în sesiunea de examene din iarna anului 2008. Din cei 5.333 de studenţi din toată ţara înscrişi în listă, Eugen Nicolicea figurează la poziţia 2066. Avea atunci 52 de ani. A obţinut nota 6 la Drept administrativ, nota 8 la Drept internaţional public, nota 9 la Drept internaţional privat, nota 9 la Drept comparat, nota 8 la Dreptul societăţilor, nota 10 la Limba engleză şi tot 10 la Relaţii individuale de muncă.

 

Fostul profesor a relatat pentru Adevărul şi cum decurgeau cursurile şi examenele la Spiru Haret.

 

„Ăştia de la Învăţământ la Distanţă nu veneau deloc la cursuri, învăţau de unde puteau şi veneau doar în sesiune. Sesiunea dura vreo lună şi jumătate, iar examenele se ţineau doar sâmbăta. Studenţii veneau aici la filială, se aşezau la un calculator şi-şi băgau o parolă. Li se deschidea grila de examen, cu trei variante de răspuns la fiecare întrebare. Corectă era doar o singură variantă, nu erau întrebări în care să fie corecte două sau toate trei variantele.  Iar întrebările erau astfel formulate că dacă bifai la toate întrebările doar varianta A, aveai asigurată nota 5. Nota o primeau pe loc, tot prin calculator”.

 

Contactat telefonic de Adevărulpentru a oferi informații despre perioada de studenție a lui Nicolicea și dacă a susținut examenul de licență,  Marian Ilie, decanul facultății de Drept a universității particulare Spiru Haret a dat asigurări că va oferi informația după ce va face diligențele la rectorat și departamentul de comunicare. ”Am trimis e-mailul pe 12 decembrie, dar răspunsul nu a sosit încă”, scrie Liviu Avram.

 

Obținerea licențelor a fost înlesnită de guvernul Ponta, care a dat o ordonanță de urgență pentru a atenua efectele unui scandal în care a fost implicată universitatea Spiru Haret. ”Ministerul Educaţiei a decis că numeroase filiale şi forme de învăţământ de la această universitate funcţioneaază ilegal, întrucât nu sunt nici acreditate, nici autorizate provizoriu. Între acestea, figurează şi filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de Învăţământ la Distanţă - cea absolvită de Eugen Nicolicea. Zeci de mii de studenţi s-au văzut în situaţia de a nu-şi lua diploma de absolvire sau de licenţă. Au urmat mii de procese, prin care statul a fost obligat să recunoască, totuşi, studiile acestor oameni, câtă vreme a permis şcolarizarea lor, deşi calitatea învăţământului nu era atestată. Abia în vara anului 2015, ca să stopeze avalanşa de procese, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care absolvenţilor aflaţi în această situaţie li se recunosc studiile – indiferent cum au fost făcute, scrie jurnalistul care constată în final că nu se știe, încă, dacă Nicolicea şi-a luat licenţa la Spiru Haret, la o altă facultate, dacă şi-a luat-o ca urmare a unui proces sau ca urmare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului Ponta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22