Adina Florea,propunerea lui Toader pentru șefia DNA. Florea critica DNA și pe Kovesi

Redactia | 06.09.2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat joi propunerea pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie: Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Pe aceeași temă

 

 

ADINA FlOREA este procuror general adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Ea s-a remarcat în 2010 când a dispusa redeschiderea dosarului în care fostul primar Radu Mazăre era acuzat că a purtat la o defilare de modă o uniformă nazistă, potrivit Ziua de Constanța. Mazăre a citicat-o în mod repetat la acel moment, scrie G4Media.ro.

 

Adina Florea a criticat activitatea DNA si conducerea acesteia in proiectul de management prezentat ministrului Justiției.  

 

"Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanț necosmetizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept.

Fie că vorbim despre activitățile desfășurate de către procurori cu funcție de execuție, fie (mai grav) că ne raportăm la cei cu funcții de conducere, chiar la nivel de vârf, regăsim componente care s-au îndepărtat simțitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei noastre , iar uneori chiar în conflict cu legea", se arată în proiectul de management al magistratului.

 

In schimb, procuroarea il citeaza de doua ori in acest document, pe prima pagina a proiectului, pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Este vorba de pasaje din Raportul de activitate manageriala de la DNA, intocmit de ministru pe 22 februarie 2018, atunci cand a solicitat revocarea din functie a Laurei Codruta Kovesi.

"Asa s-a ajuns ca, prin contributia conjugata a unor membri ai corpului profesional din DNA, sa se recurga, caz fara precedent, la revocarea procurorului sef al Directiei pentru exercitarea discretionara a functiei si deturnarea activitatii de la combaterea coruptiei si a institutiei DNA de la rolul sau constitutional si legal", scria Adina Florea.


Citatul este preluat din Tudorel Toader. Procuroarea are, de altfel, cuvinte laudative la adresa Raportului realizat de ministrul Justitiei.

"Consonanta cu una dintre ideile de forta cuprinse in raportul privind activitatea manageriala de la DNA - Lucrurile bune nu le justifica pe cele rele, imi pun la dispozitie toate resursele si experienta profesionala acumulata in 27 de ani desfasurati numai in activitatea de procuror pentru recastigarea increderii acestei importante institutii din Romania", isi incheie Adina Florea, prima pagina a proiectului managerial.

 

Potrivit informațiilor G4Media, Dumitru Florea, tatăl Adinei Florea este, din 2008, consilier județean PSD și face parte din garda veche a partidului.

 

Potrivit Dc News, Adina Florea est cercetata de DNA ca urmare a plingerii facute de un politist

 

"Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA - Structura Centrală, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă", spune DNA pentru  DcNews.

 

Propunerea trebuie să meargă la CSM pentru aviz consultativ, iar decizia finală îi aparține președintelui Iohannis.

 

Nu e clar, după decizia CCR în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi de la DNA, dacă președintele este obligat să accepte propunerea ministrului justiției sau o poate respinge. Decizia CCR îl obligă pe șeful statului să execute cererea de revocarea formulată de ministrul justiției, dar nu avem o decizie explicită în acest sens și la numire.

 

Președintele Iohannis are in această situație două opțiuni. Fie să aplice principiul simetriei juridice, potrivit căruia regulile de la revocare se aplică și la numire, fie să provoace un nou conflict între puteri și implicit o noua decizie CCR.

 

Anunțul Ministerului Justiției:

Anunțul privind rezultatul proceduii de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror – șef al Direcției Naționale Anticorupție


În urma desfășurării procedurii de selecție care a avut loc în perioada 6 august – 4 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că propunerea ministrului justiției Tudorel TOADER pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție este doamna Adina FLOREA .

 

În conformitate cu dispozițiile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, urmează ca această propunere să fie transmisă Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obținerii avizului consultativ, și ulterior, Președintelui României, domnul Klaus IOHANNIS, pentru numirea în funcție.”

 

Cei şase procurori admişi la selecţia pentru conducerea DNA şi care au susţinut interviurile luni şi marţi cu ministrul Justiţiei sunt: Sorin Armeanu - prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, Andrei Bodean - procuror la DNA Constanţa, Adina Florea - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Nicolae Lupulescu - procurorul militar, Gabriela Scutea - fost procuror general adjunct al României şi Paula-Nicoleta Tănase - procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

 

Potrivit MJ, propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere.

 

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22