Adio spitale regionale. Teodorovici spune că nu există bani europeni, Dăncilă că nu mai sunt deloc

Laurentiu Gheorghe | 19.06.2019

Afirmații ciudate ale ministrului de Finanțe și ale premierului referitoare la fondurile europene, care ar fi „bani publici” asimilați bugetului de stat și că pentru spitalele regionale oricum nu mai sunt.

Pe aceeași temă

Teodorovici a afirmat marți la o dezbatere despre problemele din sistemul de sănătate, la care au participat ministrul Sanatatii Sorina Pintea si manageri de spitale: „Uitati domne de spațiul asta, de bani europeni. Nu exista bani europeni, exista o sursa de venit la bugetul de stat si punct. Regulile le facem noi in tara si ne asumam daca vrem sau nu sa platim din bani europeni.

Explicația lui Teodorovici în sensul că fondurile europene sunt bani publici: „banul european, imprumuturile, buget de stat, toti sunt bani publici”.

„Statul roman deconteaza din sursele pe care le are la dispozitie, fie ca e buget de stat, imprumuturi. Statul aseaza in pagina ce finanteaza si daca bate cu ce cere Comisia, deconteaza de acolo, daca nu asta este. Asta e logica, nu incercati sa duceti discutia in alta parte ca nu iese, sau nu cu mine.

Banii europeni ii folosim, sau spun ca oamenii sa inteleaga beneficiile aderarii, pe langa multe altele, sunt si bani europeni. Eu am spus de multe ori, nu banul european conteaza, ci ceea ce vine cu banul european, adica principiile europene, practicile, asta a castigat Romania, nu neaparat banii europeni. Ca n-am invatat noi foarte multe, asta e alta discutie", a declarat ministrul Finantelor, citat de Digi24.

Fondurile europene pentru spitalele regionale au fost cheltuiți

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a declarat ca in acest exercitiu bugetar nu au mai ramas bani suficienti pentru construirea celor trei spitale regionale si ca banii alocati au fost cheltuiti pe documentatie, dar ca a propus ca sumele necesare sa fie accesate pe urmatorul exercitiu bugetar.

Viorica Dancila a declarat, marti seara, la Romania TV, ca a avut o discutie, pe acest subiect, cu comisarul European Corina Cretu.

"Am avut o discutie cu doamna comisar european Corina Cretu, la Guvern, legata de cele trei spitale regionale, pentru mine ca premier, pentru Guvernul Romaniei era foarte important sa avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocata suma de 150 milioane euro. Toata documentatia a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard si ceva de euro. Statul roman nu isi permite. Atat au costat. Am vorbit cu doamna Corina Cretu ca din suma ramasa sa facem studii de fezabilitate, documentatia si in urmatoarea proiectie bugetara sa accesam cele 460 milioane de euro", a declarat Viorica Dancila.

Premierul a mentionat ca se poarta discutii ca unele spitale sa fie construite in parteneriate publice-private.

"Cautam ca spitalul de la Constanta sa il facem impreuna cu Guvernul din Turcia, cautam ca alt spital sa il facem prin parteneriat public-privat. Nu a fost indolenta guvernului, nu a fost lipsa noastra de actiune sau sa nu vrem sa facem aceste spitale, dar asta e realitatea si este corect ca atunci cand acuzi pe cineva sa ai toate cifrele reale", a mai declarat Dancila.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a prezentat, in luna aprilie, detalii despre constructia celor trei spitale regionale care ar urma sa fie realizate din fonduri europene. Pintea a spus ca spitalele se vor realiza, poate "nu atunci cand ne-am fi dorit, nu la termenele stabilite initial de consultantii Bancii Europene de Investitii (BEI), dar se vor construi".

Comisarul european Corina Cretu a declarat, tot in luna aprilie, la Iasi ca, la finalul mandatului sau la Bruxelles ramane cu un gust amar ca Guvernul roman a ignorat aproape total sansa obtinerii banilor europeni pentru a demara proiectele mari de infrastructura.

Intrebata daca cele trei spitale regionale ar putea fi finantate inainte de exercitiul financiar care incepe in anul 2020, Corina Cretu a raspuns: "Pot fi finantate daca Guvernul decide sa solicite Comisiei Europene realocarea Fondurilor din cadrul Programului Operational Regional sau din alte programe operationale, sau ideea fazarii, dar pentru a fi fazate in primul rand trebuie sa primim proiectele pentru a fi analizate si apoi fazate. Proiectele nu au ajuns la Comisia Europeana".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22