Administrația Penitenciarelor cumpără aparate de bruiaj. Va lăsa deținuții fără semnal

Iulian Popescu | 29.01.2016

Administrația Penitenciarelor organizează licitație pentru achiziționarea unor aparate de bruiaj a telefoanelor, fiindcă nu reușește să oprească intrarea ilegală a acestora în închisori. Achiziția va costa 4 milioane de euro.

Pe aceeași temă

 

Legea interzice ca deținuții să aibă și să folosească telefoane mobile. Cu toate acestea, la fiecare control efecuat în închisori s-au adunat munți de telefoane despre caré nimeni nu știe exact cum au ajuns în închisoare.

În 5 ani, autorităţile au confiscat aproape 60.000 mii de mobile de la cei aproximativ 30.000 de deținuți.

 

Lucrurile au ajuns atât de departe, încât unii deținuți au folosit telefoanele pentru a-și continua activitatea infracțională și după gratii, cu ajutorul telefoanelor. E deja celebră metoda "accidentul", care a făcut mii de victime.

 

De doi ani avem însă o lege care permite folosirea unui astfel de dispozitiv de bruiaj, iar Administraţia Penitenciarelor a decis acum că va cumpăra, deocamdată, aparate pentru 4 din cele 33 de penitenciare din ţară, scrie Știri TVR.  Achiziția va costa peste 4 milioane de euro.

 

Jammerele, așa cum se numesc, blochează radiocomunicaţiile. De exemplu, în cazul unui telefon mobil dispare imediat semnalul.

 

Un raport oficial arată că aparatele ajung la deţinuţi ascunse în alimente şi băuturi trimise de acasă. Nu puţine au fost cazurile în care telefoanele erau aduse cu complicitatea gardienilor.

 

Dispozitivele de bruiaj vor fi instalate în locuri inaccesibile deţinuţilor şi vor fi păzite de gardieni. Se va încerca, pe cât posibil, ca acestea să nu interfereze cu aparate mobile şi calculatoare din apropierea penitenciarului.

 

Astfel de aparate de bruiaj sunt folosite în multe ţări din Europa, printre care Italia şi Anglia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22