Adrian Ionel, fostul director Unifarm, sub control judiciar într-un dosar nou privind achizițiile

Redactia | 04.12.2020

Fostul director al Unifarm Adrian Ionel a fost plasat sub control judiciar de către DNA într-un al doilea dosar legat de achiziții în perioada pendemiei de COVID-19.

Pe aceeași temă

Adrian Ionel ar fi încheiat cu o firmă un contract în valoare de 4,49 de milioane de lei pentru achiziția a 1,5 milioane de măști, decontând firmei, la două zile de la semnarea contractului, 3.599.988 lei, fără ca firma să livreze vreo mască, spun procurorii DNA.

Adrian Ionel este sub control judiciar pentru 60 de zile fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.


Ce spun procurorii:

  • În 15 martie 2020, Adrian Ionel, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice în valoare de 4.499.985 lei, ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 de "măști chirurgicale cu trei pliuri”.

  • La data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.

  • Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus.

  • Până în prezent, societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.

  • Prin aceste demersuri, Adrian Ionel ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă.

În perioada în care se află sub control judiciar, fostul director Unifarm trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

  • să nu părăsească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,

  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

  • Fostului director Unifarm i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

El a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat că a cerut 760,000 de euro mită pentru un contract de furnizare e materiale anti-Covid și pentru că, în calitate de președinte al CA a votat pentru numirea sa ca director general al Unifarm.


Absolvent al unui masterat în Managementul informațiilor de securitate națională la Academia Națională de Informații din cadrul SRI și licențiat în Drept al Universității "Spiru Haret", Adrian Ionel a condus Unifarm, instituția care funcționează practic ca distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătății, din anul 2012.

Cu o mică pauză în 2015, când Ionel a fost numit pentru scurt timp directorul Institutului Cantacuzino.

Anul 2020 și pandemia de coronavirus l-au găsit pe Adrian Ionel în postura de șef al distribuitorului de medicamente al Ministerului Sănătății, care a făcut achiziții de materiale de protecție în cantități uriașe.

Totul prin achiziție directă, fără licitație, așa cum a prevăzut legea în perioada stării de urgență.

Achizițiile de materiale de protecție erau absolut necesare, dar Ministerul Sănătății și Unifarm nu au făcut publică lista completă și nici costurile la care au fost achiziționate aceste materiale. Ionel a fost suspendat din funcție la sfârșitul lunii iunie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22