Pe aceeași temă
Fostul premier și liderul PSD, Adrian Năstase, condamnat de două ori la închisoare cu executare pentru fapte de corupție, a anunțat vineri că a depus cererea de reabilitare judecătorească. „In conditiile in care s-au implinit toate conditiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instantă, solicitarea de reabilitare judecătorească”, a scris Năstase, pe blogul său personal.
La ultima condamnare, magistrații i-au interzis dreptul de a alege și de a fi ales până în 2023.
Ce presupune reabilitarea judecătorească
Reabilitarea judecătorească este „o instituție de drept penal care are rolul de a înlătura consecințele condamnării unei persoane care a săvârșit o infracțiune”, potrivit portalului juridic Ionescu&Asociații.
Astfel, „persoana redobândește drepturile cetățenești care i-au fost interzise prin hotărârea de condamnare, aceasta face să înceteze interdicțiile, decăderile și incapacitățile care rezultă din actul condamnării, ajutând la reintegrarea socială a persoanei. Pe scurt, sunt șterse consecințele unei condamnări, efectele ei privative sau restrictive asupra drepturilor persoanei ce anterior a fost condamnată”, mai explică sursa citată.
Astfel, aprobarea cererii de reabilitare judecătorească i-ar permite lui Adrian Năstase sa scape de restricțiile care sunt impuse de majoritatea partidelor pentru condamnați penali și să revină în politică, redobândindu-și dreptul de a alege și de a fi ales.
Condamnările lui Adrian Năstase
În iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în procesul „Trofeul Calității”, devenind astfel primul premier post-decembrist condamnat la închisoare cu executare. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate în 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea sa de eliberare condiţionată.
În ianuarie 2014, Adrian Nastase a primit a doua condamnare definitivă – patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, în care a fost acuzat că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
Fostul premier a fost eliberat condiționat din închisoare în 21 august 2014, după ce pedepsele au fost contopite. El a stat în penitenciar 500 de zile și a fost eliberat pe motiv că a executat puțin peste o treime din pedeapsa stabilită în urma contopirii pedepselor.
Adrian Năstase a fost decorat în 2002, când era prim-ministru, de către președintele de atunci Ion Iliescu. Năstase a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării”. În anul 2019, președintele Klaus Iohannis i-a retras decorația.