Pe aceeași temă
Fostul premier Adrian Năstase îi critică pe jurnaliștii care au cerut un comentariu al ambasadei SUA referitor la refuzul Camerei Deputaților de a ridica imunitatea lui Ion Ochi, amintind de autoflagerea practicată pe vremuri de călugări.
După respingerea cererii DNA de ridicare a imunității deputatului PSD Ion Ochi și încuviințare a arestării acestuia, ambasada SUA a răspuns unei întrebări a agenției Mediafax precizând că nu trebuie să se facă ”abuz de imunitate pentru a apăra pe cineva de răspundere”.
Adrian Năstase s-a folosit de acest comentariu într-o postare de pe blogul său, pentru a-și exprima mai multe păreri.
În primul rând, Năstase atrage atenția că nu au cerut decât părerea ambasadei SUA. “Ati solicitat, cumva, si pozitiile ambasadelor Frantei, Marii Britanii, Italiei, Germaniei, Olandei, Danemarcei, Cehiei, Ungariei, Poloniei, Rusiei, Chinei, Bulgariei, Spaniei, Portugaliei, Belgiei, Africii de Sud, Braziliei, etc.?”
Pe de altă parte, referirile la justiție nu inră în atribuțiile ambasadorilor, mai atrage atenția Năstase, criticând indirect diplomații americani.
“Ati avut, vreodată, curiozitatea să cititi Conventia de la Viena, din 1961, cu privire la relatiile diplomatice? Probabil că nu. Ati fi putut descoperi cu ce se ocupă ambasadele străine pe teritoriul altor state. Dacă aveti neclarităti, intrebati si la ambasada noastră de la Washington. Ati cerut, cumva, pozitia publică a ambasadei noastre in legătură cu manifestatiile din orasele americane, legate de moartea lui Freddie Gray? Evident că nu era cazul”, scrie fostul prmeier, adresându-se jurnaliștilor de la Mediafax și, indirect, diplomaților americani.
Fostul premier încheie comentariul de pe blog amintind de autoflagelare: “Autoflagelarea a reprezentat o modalitate prin care unii călugări isi arătau credinta. Eu cred, in continuare, că, in relatia cu Statele Unite, noi trebuie să dovedim loialitate, nu umilintă”.