Pe aceeași temă
Adrian Năstase compară Guvernul cu platanii de pe Șoseaua Kiseleff, deoarece mișcările sale sunt limitate la spațiul permis de FMI, CSAT și, mai nou, de Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială.
„O ancoră o reprezintă FMI, impreună cu Comisia Europeană. O a doua „ancoră” este constituită de Presedintie si de CSAT, prin Noua Strategie de Apărare a tarii, care extinde atributiile acestora in cele mai multe domenii guvernamentale. În fine, a treia „ancoră” ar deveni Comitetul de monitorizare macroeconomică, cel care ar cenzura strategiile macro-economice ale guvernului”, scrie Năstase pe blogul personal.
Cele trei “ancore” despre care vorbește fostul premier vor realize o adevărată tutelă a Executivului, care, spune acesta, “ar rămâne, între altele, cu rolul de țap ispășitor în fața DNA pentru semnăturile de punere în aplicare”.
În aceste condiții, Năstase propune eliminarea textului art. 102, aliniatul 1, din Constituție. Acesta prevede ca “Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a tării și exercită conducerea generală a administratiei publice”.
„S-ar putea renunța și la guvern, în ansamblu. În locul său ar putea fi creat un secretariat care să aducă la îndeplinire deciziile Noului Consiliu de tutelă”, scrie Adrian Năstase.