Pe aceeași temă
Adrian Năstase, fost premier și lider PSD, a dat curs invitației premierului Dăncilă și s-a prezentat joi la Palatul Victoriei pentru a discuta viitorul guvernării și al partidului.
La sediul Guvernului se mai aflau Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Florin Iordache. Anterior, premierul Dăncilă a avut discuții cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și vicepreședintele ALDE, Daniel Chițoiu.
Surse politice spun că Adrian Năstase s-a implicat mai demult în viața social-democraților. Însă catastrofa de la alegerile europarlamentare a determinat strângerea relațiilor cu fost lider social-democrat.
Adrian Năstase a anunțat, marți, că alături de fostul președinte executiv al PSD Octav Cozmâncă și de alți actuali și foști lideri ai partidului va constitui „Grupul de sprijin pentru actualul PSD. (...) ca urmare a rezultatelor la alegerile europarlamentare". Cu o zi înainte de arestarea liderului PSD, Năstase susținea că Dragnea ar fi trebuit să demisioneze de la șefia PSD după „rezultatul umilitor" de la europarlamentare.
"Împreună cu Octav Cozmâncă și cu alți foști și actuali lideri ai PSD, am decis sa constituim Grupul de sprijin pentru actualul PSD, ținând seama de situația dificilă a partidului după alegerile europarlamentare", este mesajul pe care Adrian Năstase l-a scris pe blogul său, fără a da detalii legate de cei care vor face parte din „grupul de sprijin".
Luni, înainte de sentința Înaltei Curți, tot pe blog, Adrian Năstase l-a criticat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, spunând că acesta ar fi trebuit să demisioneze de la șefia partidului după scorul "umilitor” la alegerile europarlamentare. "Atitudinea și compromisurile lui Dragnea, lipsa de decizie, temporizarea i-au creat și lui probleme dar și partidului și, în definitiv, țării", a susținut Năstase. Acest insucces în alegeri va atrage „efecte în cascadă” și a spus că se abține momentan să dea pronosticuri despre ce se va întâmpla în PSD dar că amintește partidului despre scrisoarea către PSD a fostului președinte executiv al partidului, Niculae Bădălău.
„Rezultatul PSD la alegerile europarlamentare este dezamagitor. Este o expresie blanda. Acest rezultat va atrage efecte in cascada. Nu vreau sa fiu o Casandra. Deocamdata, nu fac decat sa amintesc scrisoarea lui Badalau, din ianuarie 2018 ( de care pana si el s-a delimitat!) si care atragea atentia asupra unor riscuri pentru perioada viitoare. Cred ca liderii partidului, inainte de a lua „decizii de confort” dupa acest rezultat si pentru a pregati partidul pentru viitoarele competitii electorale, ar trebui sa revada acele sugestii, facute in urma cu un an si jumatate, si sa-si aduca aminte si de deciziile luate in partid dupa alegerile locale, din 2004”, a scris Adrian Năstase.
De fapt scrisoarea semnată de Niculae Bădălău ar fi fost scrisă de Adrian Năstase: "Adrian Năstase este co-autor al scrisorii lui Niculae Bădălău", dezvăluia Radu Tudor la Antena 3, în timpul scandalului din partid, susținând că are dovezi.
„Pas cu pas partidul nostru a acceptat suspendarea democrației interne, iar acest lucru a fost o eroare pe care trebuie să ne-o asumam", arăta președintele executiv al PSD, Niculae Bădălau, în scrisoarea deschisă adresată conducerii partidului. Bădălău mai arăta că e nevoie de "reconstrucția ideologică a partidului".
*****
Adrian Nastase a fost primul premier al României condamnat în două dosare pentru fapte de corupţie la nivel înalt. Acesta a condus guvernul între anii 2000 şi 2004, perioadă cunoscută ca fiind una dintre cele mai negre de după ’89, pentru libertarea presei şi independenţa sistemului judiciar. De profesie jurist, politicianul a fost preşedinte al PSD.
Pe 20 iunie 2012 Adrian Nastase a fost condamnat definitiv şi irevocabil la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice.
Faptele din dosarul “Trofeul Calităţii” s-au petrecut în 2004, când Năstase camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală pentru alegerile prezidenţiale prin iniţierea unui simpozion. Manifestarea “Trofeul calităţii în construcţii” a fost organizată de către Inspectoratul de Stat în Constructii (ISC), iar taxele de participare încasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a liderului social-democrat.
Comentarii 9
Nita ioana - 06-02-2019
Românii trebuie sa fim uniți si să nu mai permitem penali în conducerea tarii
RăspundeValentin Anghel - 06-01-2019
Deși pentru PSD ar fi benefică revenirea lui Adrian Năstase în actuala situație, pentru opoziție însă, ar fi mană cerească, pentru că odată cu încarcerarea lui Dragnea au dispărut și principalul subiect cu care au câștigat alegerile. ...
RăspundeCONSTANTIN BOGASIU - 05-31-2019
SA ACTIVAT TĂTICU HOȚILOR,MAI VRE SĂ FURE ÎNCĂ 3 MILIARDE DE EURO,DAR DACĂ SUNTEM UN POPOR DE CĂCĂCIOŞI,NU AVEM SÂNGE ÎN INSTALAȚIE, BRAVO NĂSTASE,AŞA NE TREBUIE
Răspundeserban serban - 05-31-2019
Nãstase este penal , are cazier de manglitor, nu-l primeste presedintele Klaus Iohannis, pãi nu s-a votat la referndum , fãrã banditi în functii publice !
Răspundeemil - 05-30-2019
Barbarii de talhari in veci nu vor dispare.
RăspundeBanu George - 05-30-2019
Degeaba au ieșit români la vot. Toți sunt hoți !!
RăspundeLie Ciocarlie - 05-30-2019
Asta e titlu? Sau mergea titlul "PSD face miscari pline de obraznicie gangstereasca"?
RăspundeCamelian Propinaţiu - 05-30-2019
"Vinovatul principal este... Acest om fără inimă, fără suflet, fără creier... Fără raţiune!"
RăspundeMarius - 05-30-2019
Sa-l aduca si pe Nas9case..... Sa "acceleram" dezastrul......
Răspunde