Pe aceeași temă
Adrian Vasilescu, consilierul de strategie din cadrul Bancii Nationale Romane, a declarat ca mana invizibila a pietei va aranja lucrurile in privinta reducerii TVA, aratand ca nu exista o politie a pietei care sa controleze in mod direct aceasta schimbare, relateaza ziare.com
"Aici avem de-a face cu doua entitati. Una este pretul, a doua este taxa. Taxa pe consum - TVA este o taxa pe consum. De la 1 iulie 2010, taxa asta a devenit foarte mare in Romania. A crescut cu cinci puncte procentuale pana la 24%. Acum se face o miscare importanta - TVA pentru alimente vine de la 24% la 9%, scadere foarte importanta. Scade taxa. Restul, teoretic, ramane la locul lui", a explicat Vasilescu.
Acesta a mai spus ca marile magazine vor "ciupi ceva-ceva", insa unii ciupesc mai mult, altii mai putin : "Asa cum a explicat guvernatorul Bancii Nationale cum a calculat prognoza de inflatie pentru a doua perioada a anului 2015 si intregul an 2016 - a plecat de la ideea ca ceva-ceva vor ciupi comerciantii. Unii ciupesc mai mult, altii ciupesc mai putin. Cert este ca pana la urma piata aranjeaza lucrurile. Nu exista o politie a pietei, totusi exista mana invizibila, toti care vand au aceasta presiune, ei vor sa vanda mai mult, dar piata le zice: inapoi ca nu sunt conditii", a mentionat consilierul de la BNR.
"Orice comerciant zice - o scadere de la 24% la 9% este foarte mare, aici ramane o marja de manevra", a continuat Adrian Vasilescu.
Taxa pe valoarea adaugata a scazut de luni, 1 iunie, de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, bauturi nealcoolice, animale-pasari vii, seminte-plante si ingrediente pentru prepararea alimentelor.
Ministerul de Finante a estimat ca preturile produselor ar trebui sa scada cu circa 12% odata cu reducerea TVA, iar diferenta sa se simta in buzunarul cetatenilor.