Pe aceeași temă
"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmațiile lui Traian Băsescu, fost președinte al României, și ale Elenei Gabriela Udrea, deputat în Parlamentul Românei, lansate în spațiul public prin intermediul unor emisiuni tv în data de 22 septembrie, au adus atingere independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție și independenței, prestigiului și credibilității justiției în ansamblul său", conform unui comunicat CSM.
Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și au vizat afirmațiile din data de 22 septembrie ale celor doi politicieni referitoare la activitatea procurorilor DNA, mediatizate de posturile de televiziune RTV News, România TV, B1 TV, Antena 3 TV și de agenția de presă Amos News.
CSM susține că, în contextul citării uneia dintre fiicele sale la sediul DNA, pentru derularea unor proceduri judiciare, "în încercarea de a o disculpa public", fostul președinte a lansat "grave" acuzații privind independența și imparțialitatea procurorului-șef și procurorilor DNA.
"Traian Băsescu a acreditat ideea că procurorii acestei structuri acționează în mod nelegal și incorect, la comanda unor grupuri de interese, în scopul discreditării și distrugerii familiei sale și a unor instituții politice. Acesta a mai susținut că, din dorința de afirmare și creare a unei imagini favorabile, care să le folosească ulterior în carieră, procurorii DNA inițiază dosare penale cu încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor pe care le cercetează".
Elena Udrea, referindu-se la "cauzele penale în care este inculpată, a apreciat că dosarele penale instrumentate de DNA sunt nefundamentate și au ca scop distragerea atenției opiniei publice de la anumite subiecte de interes public care ar pune într-o lumină defavorabilă activitatea și conducerea structurii anticorupție", arată CSM
Conform CSM, inspectorii judiciari au constatat că afirmațiile menționate reprezintă "o deformare" a realităților de fapt, de natură să inducă ideea unei funcționări "anormale" și "incorecte" a sistemului judiciar, pe componenta de exercitare a atribuțiilor de serviciu ce le revin procurorilor din cadrul DNA.
"Lansarea în spațiul public a unor astfel de afirmații de către politicieni care se bucură de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice afectează grav credibilitatea în justiție, cu consecința subminării independenței, imparțialității și prestigiului acesteia, elemente esențiale pentru existența unui stat de drept", susține CSM.
CSM a apreciat că afirmațiile celor doi politicieni au depășit "limitele admisibile" ale libertății de exprimare și au adus atingere independenței și imparțialității procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și sistemului judiciar în ansamblul său.
Comunicat de presă privind apărarea independenţei procurorilor DNA şi a sistemului judiciar în raport de afirmaţiile dlui. Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, şi ale dnei. Elena Udrea, deputat în Parlamentul României
În şedinţa din data de 14 noiembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile dlui. Traian Băsescu, fost Preşedinte al României şi ale dnei. Elena Gabriela Udrea, deputat în Parlamentul Românei, lansate în spaţiul public prin intermediul unor emisiuni TV în data de 22 septembrie 2016, au adus atingere independenţei procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei în ansamblul său.
Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
Acestea au vizat afirmaţiile din data de 22 septembrie 2016 ale politicienilor menţionaţi, referitoare la activitatea procurorilor DNA, mediatizate de posturile de televiziune RTV News, România TV, B1 TV, Antena 3 TV şi de agenţia de presă Amos News.
Astfel, în contextul citării uneia dintre fiicele sale la sediul DNA, pentru derularea unor proceduri judiciare, în încercarea de a o disculpa public, fostul Preşedinte a lansat grave acuzaţii privind independenţa şi imparţialitatea procurorului şef şi procurorilor DNA.
Dl. Băsescu a acreditat ideea că procurorii acestei structuri acţionează în mod nelegal şi incorect, la comanda unor grupuri de interese, în scopul discreditării şi distrugerii familiei sale şi a unor instituţii politice. Acesta a mai susţinut că, din dorinţa de afirmare şi creare a unei imagini favorabile, care să le folosesacă ulterior în carieră, procurorii DNA iniţiază dosare penale cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor pe care le cercetează.
În acelaşi registru au fost şi afirmaţiile dnei. Udrea care, referindu-se la cauzele penale în care este inculpată, a apreciat că dosarele penale instrumentate de DNA sunt nefundamentate şi au ca scop distragerea atenţiei opiniei publice de la anumite subiecte de interes public care ar pune într-o lumină defavorabilă activitatea şi conducerea structurii anticorupţie.
Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile menţionate reprezintă o deformare a realităţilor de fapt, de natură să inducă ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, pe componenta de exercitare a atribuţiilor de serviciu ce le revin procurorilor din cadrul DNA, parte a mecanismului justitiei.
Lansarea în spaţiul public a unor astfel de afirmaţii de către politicieni care se bucură de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice, afectează grav credibilitatea în justiţie, cu consecinţa subminării independenţei, imparţialităţii şi prestigiului acesteia, elemente esenţiale pentru existenţa unui stat de drept.
Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile celor doi politicieni au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare şi au adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sistemului judiciar în ansamblul său.
Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.