Ajutat de PNL, Dragnea a pus tunurile pe Isărescu. Scopul: controlul Băncii Naționale

Cristian Campeanu | 28.03.2018

Banca Națională și guvernatorul Mugur Isărescu se află de ceva vreme sub un tir concertat de atacuri provenite din mai multe părți, aparent fără legătură unul cu altul, dar care vin dinspre guvernarea PSD/ALDE, dar și dinspre PNL.

Pe aceeași temă

 

 

 

Economistul Lucian Isar, soțul fostei președinte PNL Alina Gorghiu, se luptă de vreo doi ani cu Isărescu și cu BNR, pe care îi acuză, pe de-o parte, că nu mai încasează dobânzi din 2006 la rezervele de aur depozitate în Banca Angliei și, pe de altă parte, că nu repatriază acest aur, cum au făcut Germania, Austria sau Ungaria, plătind pentru a-l ține într-o bancă străină. Subiectul nu a captat atenția și imaginația publicului până când nu a fost popularizat de Antena 3. Cum Antena 3 nu e un post de știri, ci de propagandă, popularizarea lui Isar și a teoriilor acestuia fără niciun fel de verificare a faptelor de către moderatoarea Oana Zamfir, soția senatorului PNL Daniel Zamfir, servește scopurilor puterii PSD-ALDE. Este un atac lansat într-un moment ales cu grijă pentru a submina credibilitatea BNR și a slăbi autoritatea lui Isărescu. Reprezentanții BNR au demontat punct cu punct acuzațiile lui Isar atât în comunicate oficiale, cât și în articole pe această temă publicate pe blogul Băncii Centrale, în care au explicat de ce este bine ca o parte din aur să fie ținut într-o bancă de prestigiu, de ce aceasta nu poate oferi dobânzi la această rezervă (pentru că nu are dreptul să o folosească în tranzacții) și de ce BNR a renunțat la un moment dat să mai facă tranzacții cu aur (pentru că cele cu valute erau mai profitabile). Dragoș Popescu, arbitragistul principal al BNR, a explicat pe puncte cum stau lucrurile, dar explicațiile sale nu au fost preluate de propagandă. Marele public nu înțelege însă cum funcționează piața metalelor prețioase, ce fel de operațiuni se fac și cu ce riscuri, dar înțelege sau cred că înțelege că Isărescu a trimis peste 60 de tone de aur în Anglia pentru niște motive care trebuie că sunt dubioase.

 

Cea de-a doua serie de atacuri au fost lansate în salve succesive de senatorul liberal Daniel Zamfir, personaj care și-a asumat o cruciadă anti-bănci inspirată de populismul lui Viktor Orbán. După ce a dat chix cu Legea dării în plată, acum Zamfir a venit cu o lege anti-piață care limitează plafonul dobânzilor prin fiat legislativ și a declanșat o campanie anti-BNR și anti-Isărescu, pe care îi acuză că, în loc să protejeze poporul consumator, protejează băncile. Ceea ce vrea Zamfir este ca BNR să ofere dobânzi mici băncilor comerciale care aleg să-și țină banii la Banca Națională și să le forțeze astfel pe acestea să bage banii în economie la dobânzi controlate. În acest scop, Zamfir dorește să îl cheme pe Isărescu să dea socoteală comisiei de specialitate a Senatului după modelele consacrate la Comisia SRI. În condiții de inflație, dacă i s-ar face voia lui Zamfir, atât BNR, cât și băncile comerciale ar însemna, de fapt, să opereze cu dobânzi real negative și în felul acesta să piardă bani.

 

Pentru a mări presiunea, senatorul liberal curtat de Antena 3 a anunțat și o inițiativă de modificare a Legii statutului BNR, astfel încât membrii Consiliului de Administrație care se ocupă cu supravegherea prudențială a băncilor să nu mai fie exonerați de răspundere civilă sau penală. Ceea ce pare frumos și rezonabil, dar deschide calea largă unor campanii de hărțuire prin plângeri penale și procese civile a Consiliului de Administrație al BNR de către orice persoană care decide la un moment dat că dă prea mulți bani la bancă, asta deși BNR nu poate fi făcută responsabilă pentru contractele individuale încheiate de bănci. Dar ăsta e și scopul.

 

Dragnea urmărește astfel să obțină ceea ce niciun lider PSD nu a reușit până acum, deși toți, cel puțin de la Năstase încoace, au încercat: anihilarea independenței BNR și controlul politicii monetare și al mașinii de tipărit bani. Dragnea e disperat să convingă populația că politicile guvernului sunt excepționale, iar inflația de aproape 5%, dacă există, e din vina lui Isărescu. Nu a spus-o cu gura lui, dar a spus-o prin intermediul președintelui comisiei pentru buget din Cameră, pesedistul Marius Budăi, care a declarat că „atunci când guvernatorul României iese şi spune că vom avea o inflaţie de 4,3%, nu face altceva decât să atragă o mărire a preţurilor“. Dragnea s-a mulțumit să anunțe că i-a trimis lui Isărescu o scrisoare pe această temă în care cere explicații pe baza punctelor de vedere ale unor specialiști și al său personal. La scurtă vreme, doamna Dăncilă a anunțat că urmează să aibă o întrevedere cu guvernatorul BNR pe această temă.

 

Unul dintre specialiștii citați, economistul socialist Cristian Socol, susține că pur și simplu Banca Centrală calculează greșit. După metodologia de calcul a UE, totul este în regulă în economia românească, în vreme ce, după metodologia BNR, „economia românească are febră“ și recunoaște că, dacă e așa, toate politicile guvernului PSD de până acum vor trebui suspendate și contracarate prin creșterea succesivă a dobânzilor, limitarea creditării etc. Aceste „dileme“ ar trebui discutate la întâlnirea care urmează, pentru că de la „acest indicator pleacă totul“. „Nu pot fi două oglinzi care să reflecte atât de diferit realitatea.“ Socol sugerează că oglinda BNR este strâmbă, dar nu mai spune și ce ar trebui să se întâmple dacă Isărescu se încăpățânează să rămână fidel propriei viziuni. Deocamdată, guvernatorul BNR se află sub o presiune uriașă să-și schimbe percepția după cea a lui Dragnea.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22