ALDE n-a mai fost exclus din gruparea liberalilor europeni, decizia fiind amânată pentru martie

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2019

Partidul lui Tăriceanu a scăpat de excluderea din familia europeană ALDE, cel puțin până în martie, când va trebui să demonstreze că susține statul de drept și respectă recomandările Comisiei de la Veneția

Pe aceeași temă

Informatia apare in mai multe surse de presa, inclusiv pe site-ul ALDE Europa, scrie Ziare.com

Consiliul ALDE Europa s-a reunit la Berlin, in data de 9 februarie, ocazie cu care au fost primite in familia europeana doua noi partide, unul din Italia si unul din Islanda, in timp ce un partid din Armenia a primit statutul de membru afiliat. Cu acest prilej, presedintele ALDE Europa, Hans van Baalen, a anuntat ca startul campaniei pentru alegerile europarlamentare va fi dat in data de 21 martie, la Bruxelles.

"Membrii Consiliului au discutat si despre evolutiile din Romania. ALDE Romania a fost rugata sa clarifice pozitiile adoptate de membrii sai in Guvern si fata de implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia cu privire la reformele din Justitie si respectarea statului de drept.

S-a convenit ca o noua evaluare a implementarii acestor recomandari sa se faca la viitoarea sedinta a Consiliului", se arata in comunicatul postat pe site-ul ALDE Europa.

ALDE Romania are mai multi reprezentanti in Guvernul Dancila, dar cel mai important in acest caz este ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Pozitiile adoptate de el si demersurile intreprinse de la preluarea mandatului sunt vehement contestate atat de Opozitia din Romania, cat si de societatea civila, fiind aspru criticate si in Parlamentul European.

Relaxarea politicii penale si respingerea recomandarilor Comisiei de la Venetia sunt doar doua dintre numeroasele critici care i se aduc ministrului Toader si, in plus, se asteapta ca in curand Guvernul Dancila sa adopte o noua ordonanta de urgenta controversata, cea referitoare la completurile de cinci judecatori, care ar putea scapa de bratul lung al Justitiei mai multi politicieni de top.

Partidul lui Tariceanu a fost avertizat de mai multe ori de conducerea ALDE Europa in legatura cu masurile controversate adoptate in Romania cu privire la sistemul de justitie, insa pana acum nu a tinut cont de recomandarile facute.

Sambata, la Berlin, el a fost aparat de europarlamentarul Renate Weber. Conform Euractiv, ea a respins acuzatiile conform carora partidul sau s-a opus implementarii in integralitate a recomandarilor Comisiei de la Venetia.

„Dupa un schimb de replici aprinse despre felul in care s-a comportat ALDE Romania (a incercat sau nu sa blocheze schimbarile impuse de guvern in sistemul judiciar?), conducerea ALDE Europa a convenit sa amâne solutionarea dezbaterii pana la urmatoarea intrunire.

Presedintele Hans Van Baalen a spus limpede ca orice discutie cu privire la excluderea partidului lui Tăriceanu nu va fi luata in considerare pana cand o investigatie completa pe acest subiect nu va fi finalizata si a dat de inteles ca nu intentioneaza sa abordeze subiectul la prezentarea candidatilor la alegerile europarlamentare, care va avea loc in martie.

Totusi, cei mai multi delegati au sustinut ca problema sa fie rezolvata inainte de alegerile europarlamentare din 26 mai. «Puteti la fel de bine sa ne excludeti acum, daca nu ne dati timp sa demonstram ca respectam criteriile impuse de Comisia de la Venetia»", s-a aparat ALDE Romania, conform Euractiv.

"Exista ingrijorari ca alegatorii europeni vor face o comparatie cu cazul Fidesz, partidul controversatului premier ungar Viktor Orban, afiliat la PPE, sau cu relatia dintre partidul de guvernamant din Romania (PSD, n.r.) si socialistii europeni, daca disputa nu este gestionata cum trebuie", mai scrie Euractiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22