ALDE pregătește o moțiune de cenzură simplă împotriva ministrului Justiției, Raluca Prună

Iulian Popescu | 16.03.2016

ALDE pregătește o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Raluca Prună, fiindcă a declarat că drepturile fundamentale ale omului sunt un lux, a anunțat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu.

Pe aceeași temă

 

"Ministrul de justiție s-a descalificat spunând că drepturile omului sunt un lux. Eu cred că aici și premierul ar fi trebuit să reacționeze. O astfel de declarație în orice țară democratică ar fi dus instantaneu la demiterea ministrului justiției. (...) ALDE va pregăti o moțiune simplă pe acest subiect, pe justiție, evident", a anunțat Tăriceanu, la B1 TV.

 

El a susținut că Prună nu ar fi la prima greșeală:

"Moțiunea simplă este generată de această declarație total nefericită a ministrului justiției care este emblematică pentru modul în care ministrul gândește domeniul justiției, pentru modul în care a fost redactată o ordonanță (privind interceptările - n.red.) care este neconstituțională chiar pe domeniul dreptului și libertăților individului. Deci suntem într-un mare deficit democratic și acest lucru nu poate să rămână nesancționat cel puțin din partea ALDE care suntem un partid liberal și care punem mai presus apărarea drepturilor și libertăților", a mai spus Tăriceanu.

 

Ministrul Justiției Raluca Prună a declarat, luni, în legătură cu ordonanța privind interceptările, că aceasta nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective. "Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic", a adăugat Prună.

 

***

 

Ordonanța de urgență elaborata de Ministerul Justitiei a fost aprobată de Guvern vineri seara, in urma sedintei CSAT. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat atunci că SRI devine organ de cercetare penală specială abilitat să facă acte de cercetare penală specială în cazuri de securitate naţională şi terorism:

 

''Acest lucru este legat de mandatele de siguranţă naţională care privesc exclusiv infracţiunile grave şi foarte grave din Titlul 10 din Codul penal la care se adaugă şi terorismul şi ţinând seama de o agendă europeană care ne face să fim mai vigilenţi decât acum cinci ani să asigurăm continuitate în ceea ce se face în aceste mandate de siguranţă naţională. Şi în acest sens, într-un mod limitat şi limitativ prevăzut de lege este adevărat că SRI poate să facă acte de cercetare penală fiind în acest sens un organ de cercetare penală specială în limitele definite de actualul Cod de procedură penală. Aici nu am inovat, numai am clarificat şi am făcut-o ca să nu punem în pericol mandatele de siguranţă naţională şi până la urmă, siguranţa cetăţeanului. România este o zi mai sigură decât altele'', a explicat Raluca Prună.

 

Serviciul Român de Informații (SRI) nu este organ de cercetare penală, a aratat Curtea Constituțională in motivarea deciziei prin care declara neconstitutional articolul 141 al. 1 din Codul de procedura penala.

 

Nicio reglementare din legislația în vigoare nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică, explică CCR în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituționale interceptările făcute de SRI la cererea procurorilor anticorupție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22