ALDE România propus pentru excludere din familia politică europeană – ALDE

Laurentiu Gheorghe | 03.04.2019

Guy Verfhofstadt, liderul ALDE, a cerut în mod tranșant și clar excluderea partidului lui Tăriceanu din grupul liberalilor europeni înainte de alegerile europene.

Pe aceeași temă

Guy Verfhofstadt a transmis o scrisoare către Hans van Baalen prin care se arată că recomandă ca partidul european ALDE să excludă ALDE România din rândurile sale. Tentativele de dezincriminare a corupției revin constant în discursul ALDE.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verfhofstadt recomandă, într-o scrisoare pe 22 februarie, ca Partidul ALDE european să excludă din rândurile sale ALDE România, amintind că președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a încălcat promisiunile făcute în ultimele șase luni.

Verhoftadt amintește că Tăriceanu și-ar fi luat angajamentul în urmă cu șase luni să evite ”alunecarea pe o pantă iliberală” și să implemeneze recomandările Comisiei de la Veneția, dar că ”tentativele de dezincriminare a corupției revin constant, iar justiția continuă să fie reformată de OUG-uri adoptate ad-hoc de guvern”, relatează G4Media.ro.

Scrisoarea lui Guy Verhofstadt:

„Așa cum știți, în ultimele șase luni a existat o comunicare intensă între Grupul ALDE din Parlamentul European și Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE România. În paralel, o rezoluție privind statul de drept din România a fost adoptată de PE și au avut loc mai multe schimburi de opinie publice și private cu premierul Dăncilă.

Focusul acestor comunicații a fost:

  • îngrijorările crescute despre modificările din justiție care amenință independența și imparțialitatea

  • reformarea codurilor penale care complică lupta anti-corupție

  • tentativele de dezincriminare a corupției

  • protocoalele de cooperare dintre serviciile de informații și instituțiile judiciare

  • legea privind ONG-urile

Îngrijorările au fost împărtășite nu doar de majoritatea parlamentarilor europeni, dar și de Comisia Europeană și Comisia de la Veneția.

Tăriceanu a agreat împreună cu Grupul ALDE acum șase luni că, din cauza îngrijorărilor de mai sus, România era la o răscruce. Vorbind în fața acestui grup, Călin și-a luat angajamentul de a evita alunecarea pe o pantă iliberală. A fost de acord că e nevoie de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, iar toate proiectele legislative trebuie să fie re-evaluate de Comisia de la Veneția înainte de adoptarea finală.

Din păcate, șase luni mai târziu, după multe întâlniri și scrisori, nici o reformă care să reflecte cele asumate nu a fost măcar inițiată. Tentativele de dezincriminare a corupției revin constant, iar justiția continuă să fie reformată de OUG-uri adoptate ad-hoc de guvern.

Ca Liberali și Democrați, am apărat întotdeauna sistemul de checks and balances și ne-am ridicat în apărarea statului de drept împotriva forțelor care au încercat să-l distrugă. O justiție independentă și imparțială, capabilă să lupte contra impunității, pluralismul media și o societate civilă vie nu sunt pentru noi doar piloni de bază ai unei piețe comune, ci, mai important, condiții esențiale pentru supraviețuirea Europei ca un continent liber și democratic.

Credem puternic că măsuri care subminează sistematic valorile de mai sus nu trebuie făcute în numele nostru și nu sub numele nostru.

De aceea, recomandăm cu tristețe ca Partidul ALDE să excludă ALDE România din rândurile sale.

În numele grupului ALDE din Parlamentul European,

Guy Verhofstadt”

Cererea de excludere era iminentă, încă de ieri, europarlamentarele vedetă ale partidului lui Tăriceanu lansând atacuri în rafala la adresa instituțiilor europene.

Renate Weber a trimis această scrisoare luni, spunându-le europarlamentarilor că respectarea independenței magistraților, inclusiv a procurorilor, implică abținerea de la a face orice afirmație ce poate fi considerată a fi o presiune.

Eurodeputatul ALDE spune că reacțiile președintelui PE, Antonio Tajani, și ale unor lideri de grupuri politice pe Twitter sau Facebook, lansând inclusiv ideea unei discuții despre acest caz în Conferința președinților (reuniunea liderilor grupurilor politice din PE) de miercuri, în ziua în care Înalta Curte va decide asupra măsurii controlului judiciar împotriva lui Kovesi „pot fi văzute ca o gravă interferență în activitatea justiției din România”.

Un alt eurodeputat trimis în PE de Tăriceanu, Norica Nicolai, îi transmite lui Verhofstadt, dar și lui Manfred Weber, candidatul cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europarlamentare, că „s-a săturat” de ordinele transmise de la Bruxelles.

În același timp, colega sa de grup parlamentar, Renate Weber, cere o poziție a CSM în legătură cu ultimele declarații ale politicienilor europeni.

Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt și Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care își permit să dea ordine sistemului de justiție din România și cer suspendarea legilor din țara noastră doar pentru ca ei să-și bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruța Kovesi în fruntea EPPO.

Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereți permanent o justiție independentă, dar ne dați ordine de la Bruxelles pentru ca cei care vă servesc interesele să fie exonerați de răspundere”, scrie Norica Nicolai într-un mesaj postat pe Facebook.

Nicolai, care este pe primul loc pe lista ALDE pentru alegerile din mai, spune că aceste ordine „explică de ce unii au ales să părăsească UE, iar alții să o conteste”.

„Într-o Uniune Europeană care presupune că respectă statul de drept și propriii cetățeni, nu au ce căuta astfel de comportamente hegemonice care dăunează întregului proiect european. Am înțeles clar că voi sunteți cei care vreți o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care și-au făcut un scop în viață din a-i umili pe ceilalți. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat și care ni s-a promis, ea este o Uniune a respectului, a solidarității, a egalității dintre cetățeni și statele membre”, mai scrie Norica Nicolai.

Ea își încheie mesajul cu speranța ca următorul Parlament European să nu îi mai găsească în poziții din care să vă manifestați în acest mod față de Europa.

Într-o postare pe aceeași rețea socială, Renate Weber spune că nu știe care sunt probele împotriva Laurei Kovesi și nici nu e treaba ei să știe, dat fiind că în această fază o investigație penală este confidențială.

„Dar doamna Kovesi are termen la ICCJ privind controlul judiciar mâine, 3 aprilie. Conform legii din România, măsura dispusă de un procuror este supusă revizuirii de către un judecător independent și inamovibil. Respectarea independenței acestuia înseamnă inclusiv ca factorii politici să nu facă presiuni asupra lui”, scrie Renate Weber.

Ea amintește că CSM a sancționat de multe ori declarații ale unor politicieni români pe care le-a considerat drept o ingerință în actul de justiție sub forma unei presiuni publice.

„Întrebarea mea este: ce va face CSM în cazul declarațiilor unor lideri din Parlamentul European? Președintele Tajani spune că vrea să discute controlul judiciar al doamnei Kovesi exact mâine (miercuri - n.r.), în Conferința Președinților. Manfred Weber merge mai departe și cere dezbatere în Plenul Parlamentului dacă investigațiile privind-o pe doamna Kovesi nu sunt oprite. La fel, Guy Verhofstadt consideră că e o anchetă politică, abuzivă și că UE trebuie să fie alături de Kovesi!

CSM - care este reacția ta?”, își încheie mesajul Renate Weber, care este pe poziția a treia în lista ALDE pentru alegerile europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22