Alegerea lui Iordache la Consiliul legislativ, contestată: membru de partid, voturi insuficiente

Redactia | 22.10.2020

PNL și USR au contestat la Curtea Constituțională alegerea lui Iordache la Consiliul legislativ, invocând atât calitatea acestuia de membru de partid, ilegală, și proasta reputație.

Pe aceeași temă

PNL a depus joi la Curtea Constituțională sesizarea privind alegerea controversatului Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, invocând printre altele că acesta nu îndeplineşte condiţia legală referitoare la buna reputaţie profesională şi morală, că nu a întrunit numărul de voturi minim necesar și apartenența la partid. Liberalii aduc ca argument inclusiv definiția din DEX a cuvântului "reputație", arătând că "părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu bunul renume sau cu buna părere publică favorabilă, ceea ce contravine prevederii legale".

Sesizarea este semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, care arată că hotărârea Parlamentului prin care Iordache a fost ales președinte al Consiliului Legislativ încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie. Este invocată Legea 73/1993 privind organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ, potrivit căreia preşedintele acestui for şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite.

Liberalii spun că, în condițiile în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege - 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ.

În sesizarea la CCR, PNL invocă și faptul că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu celebra Ordonanță 13 şi proiectul privind amnistia şi graţierea. "Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală", spune PNL în sesizarea de neconstituţionalitate. Liberalii fac referire și la definiţia cuvântului ”reputaţie”, conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, arătând că părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu ”bunul renume” sau cu "buna părere publică favorabilă", ceea ce contravine legii.

Un alt motiv invocat este că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

În sesizarea înaintată CCR, USR contestă alegerea deputatului PSD Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ și a senatorului USR George Dircă la șefia Secției de evidență a legislației invocând exclusiv lipsa voturilor necesare prevăzute de lege pentru o astfel de numire.

Astfel, cei de la USR subliniază că legea 73/1993, cea care reglementează activitatea Consiliului Legislativ, prevede la articolul 9 alineatul (2) că “preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite.”

”După cum se poate observa, prevederea este clară și imperativă, tratând cu exactitate modul de numire (…), respectiv impunând condiția întrunirii majorității tuturor deputaților și senatorilor, nu doar a celor prezenți. Or, printr-un calcul matematic această majoritate ar fi rezultat numai prin întrunirea unui număr de 230 de voturi, numărul minim necesar de voturi pentru unul dintre candidați pentru ca acesta să poată fi declarat câștigător”, se arată în sesizarea USR.

USR arată și calculul pentru stabilirea numărului minim de voturi necesare, precum și voturile efective obținute de Iordache și Dircă: Numărul total al deputaților și senatorilor – 459; Numărul deputaților și senatorilor prezenți – 240; Numărul total de voturi exprimate – 240; Numărul de voturi anulate – 49;

Numărul total de voturi valabil exprimate – 191; Voturi exprimate pentru Florin Iordache – 185;

Voturi pentru George Edward Dircă – 174.

Și fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, candidat al PNL la funcția de președinte al Consiliului Legislativ spune că alegerea lui Florin Iordache este nelegală, pentru că nu s-a făcut cu votul majorității senatorilor și deputaților.

Fostul președinte al CCR a avertizat că Florin Iordache a fost ales nelegal, votul nefiind valabil. El aduce ca argument Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care la articolul 9 prevede că "Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite".

Florin Iordache a fost ales însă cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți - 260 prezenți din 465.

"Legea spune clar că președintele și șefii de secții sunt aleși cu majoritataea voturilor senatorilor și deputaților, nu cu majoritatea voturilor celor prezenți. Ei nu au avut majoritate. Acest vot nu este conform cu legea. Nu este niciun dubiu că votul nu este conform. În mod normal, Florin Iordache nu ar putea să conducă Consiliul Legislativ cu acest vot, iar Parlamentul se poate reuni în ședință pentru revocarea lui Iordache. Legea permite asta", a afirmat Zegrean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22