Alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, adoptata pe sest de Senat

Dora Vulcan | 13.06.2016

Senatul a adoptat la sfarsitul saptamanii trecute un proiect de lege care modifica modalitatea de alegere a primarilor, de la unul la doua tururi de scrutin, urmand ca senatorii sa ia act de adoptarea proiectului in prima sedinta de plen din aceasta saptamana, anunta Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

 

Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

 

Proiectul de lege care modifica articolul 101 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale a fost adoptat tacit pe data de 9 iunie si prevede ca pentru functia de primar este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate, iar in cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit jumatate plus unu din totalul voturilor exprimate se organizeaaza un nou tur se scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care participa numai primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

 

''Alegerea primarului intr-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral si scade capitalul de identificare al electoratului cu alesul. Situatia este cu atat mai problematica in cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizeaza actul de reprezentare'', arata initiatorul proiectului de lege, presedintele executiv al PMP Eugen Tomac, in expunerea de motive a proiectului de lege.

 

Eugen Tomac sustine ca alegerea primarilor intr-un singur tur favorizeaza partidele mari, bine implementate la nivel local si ''penalizeaza partidele mai tinere''.

 

Revenirea la alegerea primarilor in doua tururi a fost solicitata in mod repetat de PNL, inainte de alegerile locale din 5 iunie, neconstitutionalitatea alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin fiind sesizata fara rezultat la CCR atat de PNL, cat si de jurnalistul Liviu Avram. Alte exceptii au fost ridicate ulterior de mai multi dintre cei care au pierdut alegerile, printre care si Clotilde Armand, candidatul USB la Primaria sectorului 1.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22