Pe aceeași temă
Votul in Republica Moldova s-a incheiat, continua in Europa si in SUA. Nu exista exit poll-uri, deoarece televiziunile nu au avut bani pentru aceste sondaje care, in anii trecuti, erau finantate de posturile din Romania cu redactii dincolo de Prut.
Prezenta la vot a fost de 55,86% - s-au prezentat la urne 1,5 milioane de persoane. Cea mai mare participare s-a inregistrat la Chisinau -62,47%. Capitala este majoritar proeuropeana.
Comisia Electorala Centrala (CEC) va prezenta primele rezultate partiale la ora 23.30.
S-au inscris in cursa 20 de partide si coalitii politice, dar si patru candidati independenti, reprezentand atat dreapta, cat si stanga politica, cu atitudine atat proeuropeana, cat si prorusa.
Analisti apreciaza ca cele doua tabere, comunistii si socialistii porrusi si partidele proeruopene aflata acum la putere, se afla la un scor foarte strans, balanta urmand sa fie inclinata de optiunile celor aproape 20% nehotarati si de alegatorii “Patria”, formatiunea scoasa din cursa cu 3 zile inainte de alegeri.
Liderul acesteia, Renato Usatii, si-a indemnat alegatorii sa voteze totusi “Patria”, tinand cont ca in ziua votului nu exista o decizie definitiva privind interzicerea participarii acestui partid la alegeri.
Nu se stie inspre cine s-au reorientat simpatizantii "Patria", electorat care, in mare parte, nu ar fi iesit la vot pentru alta formatiune.
Partidul este acuzat ca a primit ilegal, din Rusia, o finantare de jumatate de milion de euro.
Usatii a parasit Moldova in noaptea de joi spre vineri, pentru a evita arestarea.
Distribuirea mandatelor se face in sistem proportional, pe liste, toate raioanele tarii constituind o singura circumscriptie electorala, in care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid si de 2% pentru candidatii independenti.
Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianta are nevoie sa obtina 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea presedintelui tarii, 61 de mandate (60%+1).
Miza alegerilor
Importanta alegerilor e uriasa nu doar pentru Republica Moldova insasi, ci si pentru Romania, care a investit enorm in incurajarea si securizarea parcursului european al Chisinaului. O stopare a acestei tendinte pro-europene ar insemna aparitia unui focar de instabilitate la granita estica a Romaniei si a UE.
Pe de alta parte, instabilitatea nu este exclusa nici in cazul in care pro-europenii castiga alegerile: "partida" rusa din Republica Moldova, alimentata serios cu fonduri, poate incerca oricand o destabilizare fie in Transnistria, fie in Gagauzia, fie chiar in Chisinau - prin mitinguri de amploare.
Rusia, la randul sau, poate determina o criza in interiorul Moldovei. Are suficiente instrumente la indemana:
- radicalizarea regimului din Transnistria
- interzicerea dreptului la munca in Rusia pentru cetatenii moldoveni, ceea ce ar trimite inapoi in Republica Moldova in jur de o suta de mii de oameni ramasi fara locuri de munca
- un atac asupra sistemului bancar moldovenesc, pe care il controleaza in buna masura