Alegerile din Republica Moldova: 200 000 de voturi o despart pe Maia Sandu de Europa

Dora Vulcan | 11.11.2016

Aparent, Maia Sandu nu are prea multe sanse de a castiga alegerile din Republica Moldova pentru ca Igor Dodon este marele favorit. Liderul Partidului Socialistilor, Dodon, este un apropiat al Moscovei, dar si al contestatului miliardar Vladimir Plahotniuc.

Pe aceeași temă

 

 Maia Sandu este liderul partidului Actiune si Solidaritate. Dintre candidatii pro-europeni, ea a fost prima clasata. O intelegere incheiata cu Andrei Nastase, alt politician reformator pro-european a adus-o pe locul doi.

 

Cateva sondaje de opinie il dadeau castigator pe Igor Dodon inca din primul tur. Acesta era cotat cu peste 50% sanse de a obtine majoritatea voturilor valabil exprimate. N-a fost sa fie. A obtinut 48%, iar Maia Sandu, 39%. Intre ei e o diferenta de noua puncte procentuale.

 

 

Capcana sondajelor de opinie - marca a partidelor de propaganda

 

 

In Republica Moldova sondajele de opinie sunt comandate de formatiuni politice si sunt folosite ca instrumente de propaganda, pentru ca ele nu iau in calcul ajele de opinie nu iau in calcul voturile moldeovenilor cu drept de vot din strainatate desi mare parte a populatiei si-a gasit o soarta mai buna in strainatate. 

 

In 1990, in Republica Moldova locuiau 4,5 milioane de oameni. In acest moment, nu se poate formula o ciflra exacta numarului de persoane care traiesc in micuta republica, desprinsa prin raptul sovietic din trupul Romaniei. 

 

"Maia Sandu pleaca in turul doi cu a doua sansa, in principal din cauza dezinteresului si dezamagirii fata de politicienii din Moldova. Acest lucru va fi un baraj important in mobilizarea unor alegatori noi fata de 30 octombrie si care sa o ajute sa surmonteze diferenta de 6-7 procente. Daca adaugam si emigratia importanta, vedem de ce sansele sunt mai reduse decat ale contracadidatului. Insa nu este o diferenta de nerecuperat, in turul al doilea contrastul personal intre candidati joaca un rol mult mai mare, iar apartenenta la partide si sistemul politic, unul mai mic. Aici cred ca Maia Sandu are un atu pe care il poate exploata", a declarat Cristian Andrei, consultant Agentia de Rating Politic, pentru Ziare.com.

 

Din 2009, de la modificarea legislatiei in ce priveste obtinerea cetateniei romane de catre solicitantii din Republica Moldova, in jur de 400.000 de moldoveni au intrat in posesia unui pasaport romanesc. Cei mai multi dintre acestia au folosit dreptul de libera circulatie si de munca in Uniunea Europeana. Daca ii luam in calcul pe cei care au emigrat inainte de 2009 si pe cei care au plecat sa lucreze in Rusia, putem estima ca intre 1 si 1,5 milioane de oameni au parasit Republica Moldova in ultimul sfert de secol.

 

 

Voturile din strainatate, decisive

 

In acest context, importanta voturilor din diaspora este decisiva. La alegerile din turul intai, in diaspora au votat 67.150 de alegatori, dintre care 50.000 cu Maia Sandu. Pentru turul al doilea, o mobilizare mai buna a emigrantilor moldoveni din Uniunea Europeana poate rasturna situatia.

 

La alegerile din turul intai, Igor Dodon a obtinut 680.550 de voturi, iar Maia Sandu 550.000, conform datelor publicate de Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova. In acest moment, intre cei doi e o diferenta de 130.000 de voturi.

 

Cel de-al doilea candidat pro-rus a obtinut 85.000 de voturi, in principiu, o mare parte dintre aceste voturi vor pleca spre Igor Dodon in turul doi, dar si Maia Sandu va beneficia de pe urma voturilor obtinute de Iurie Leanca si Mihai Ghimpu, 70.000 de voturi. In turul doi, Maia Sandu intra cu un deficit de aproape 150.000 de voturi.

 

Pentru a castiga alegerile, reprezentanta partidei pro-europene trebuie sa beneficieze de o mobilizare mai mare a alegatorilor pro-europeni din Republica Moldova, dar si de o prezenta mai mare la urne in strainatate.

 

Igor Dodon nu poate strange in turul doi mai mult de 800.000 de voturi. Minoritatea rusa si sustinatorii sai au iesit in mare parte la vot si in primul tur. Deci o crestere a prezentei la vot cu 200.000 de alegatori poate intoarce rezultatul in favoarea Maiei Sandu.

 

In primul tur au votat 1.418.518 oameni, deci pentru a avea sanse, doamna Sandu are nevoie de o prezenta de 1.600.000 de alegatori.

 

Pentru a atinge acest obiectiv, in data de 13 noiembrie, e nevoie ca din diaspora sa vina in jur de 50.000 de voturi noi, iar in Republica Moldova sa vina la urne cel putin inca 150.000 de alegatori noi. Toate aceste calcule sunt estimative, dar pleaca de la rezultatele oficiale din primul tur.

 

"Din cauza dezmagirii fata de clasa politica din Moldova, cred ca numarul votantilor din diaspora nu va creste semnificativ. Semnificativ inseamna, in acest caz, aproximativ 100.000 de persoane in plus, numar care ar putea sa schimbe in favoarea Maiei Sandu rezultatul alegerilor exclusiv cu voturile din diaspora", ne-a declarat Cristian Andrei, consultant politic.

 

 

Mobilizarea alegatorilor, solutia victoriei pro-europenilor

 

Aducerea de oameni la urne tine de capacitatea candidatului de a mobiliza, dar si de o organizare foarte buna la nivel de circumscriptii electorale. Echipa de campanie a Maiei Sandu ar trebui sa detina date cu cat mai multi simpatizanti pro-europeni care n-au votat in turul intai si sa incerce sa-i convinga sa vina la vot in turul al doilea. O campanie din usa in usa poate da rezultate mai bune decat o campanie de comunicare la nivel national.

 

 

Intr-un sondaj dat publicitatii in data de 8 noiembrie, cu cinci zile inainte de scrutin, Igor Dodon era creditat cu 55,6% procente, iar Maia Sandu cu 44,4%. Sondajul a fost realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor. Problema acestui sondaj e ca nu a fost luata in calcul optiunea de vot a diasporei. Daca adaugam la rezultatul sondajului cele 4% pe care Maia Sandu le-a obtinut din diaspora, in turul intai, vom avea un scor mult mai strans, de 52% la 48% pentru Igor Dodon. Daca se pastreaza ponderea votului din diaspora din turul intai, acestea ar fi procentele celor doi candidati cu cinci zile inainte de alegeri

 

Asadar, schimbarea componentei demografice a votantilor din turul doi, o mai buna mobilizare a diasporei si un plus de mobilizare in zona Chisinaului ii pot asigura Maiei Sandu mandatul de presedinte al Republicii Moldova si garantia ca acest micut stat romanesc atat de greu incercat va ramane pe traiectoria Uniunii Europene.

 

"Igor Dodon inseamna Plahotniuc. Igor Dodon este cel care are relatii de afaceri cu Plahotniuc si care zboara cu avioanele private ale acestuia. Spuneti, domnule Dodon, unde ati zburat cu avionul privat al lui Plahotniuc si din ai cui bani! Dodon i-a vandul un hotel lui Plahotniuc la pret derizoriu si statul a pierdut peste 120 de milioane de lei. Nu voi semna niciun document impreuna cu Igor Dodon. Eu semnez anti-Plahotniuc si anti-Dodon", a declarat Maia Sandu in timpul confruntarii televizate realizate de Pro TV Chisinau.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22