Pe aceeași temă
Deocamdată nu există restricții în privința traficului de persoane dinspre sau către Ucraina, deși autoritățile ucrainene au cerut închiderea granițelor, potrivit Realitatea TV.
Alerta a fost declanșată în județele de la graniță, unde s-au luat măsuri pentru deschiderea unor birouri medicale la vamă și verificarea persoanelor care vin dinspre Ucraina.
La Suceava a avut loc sâmbătă o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care a decis înființarea unui punct de asistență medicală la punctul de trecere a frontierei Siret. El va funcționa non-stop pe toată perioada în care va evolua gripa porcină în Ucraina.
Sarcina personalului din punctul medical este să supravegheze și să identifice posibilii purtători ai virusului. În cazul în care se identifică persoane care prezintă astfel de simptome, vor fi făcute verificări medicale suplimentare, iar dacă se constată situații în care acestea necesită îngrijiri medicale vor fi duse cu ambulanța spre o secție de boli infecțioase.
De asemenea, s-a luat măsura vaccinării întregului personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și instruirea acestuia cu privire la identificarea persoanelor potențial contaminate cu virusul AH1N1.
În plus, au fost solicitate de la Ministerul Sănătății doze suplimentare de vaccin pentru Direcția de Sănătate Publică Suceava.
Ministerul Afacerilor Externe român recomandă amânarea călătoriilor în Ucraina dacă situația nu impune o urgență.
În județul Maramureș a fost înregistrat deja un caz de îmbolvărire cu virusul AH1N1. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani, internat acum la spitalul de boli infecțioase din Cluj Napoca, potrivit Realitatea TV.
Până pe 28 ianuarie, Ministerul Sănătății din Ucraina a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa și Lvov. La Cernăuți au murit 5 persoane.
Din cauza pericolului, școlile din Ucraina au fost închise începând cu 18 ianuarie.