Alerta din Argeș. Profesorul Alexandru Rafila: Nu cred că există legătură între cazuri

Iulian Popescu | 12.02.2016

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, nu crede că există legătură între cazurile copiilor din Argeș care au ajuns la spital cu afecțiuni grave, ci doar o coincidență nefericită pe cazul de boală diareică acută.

Pe aceeași temă

 

„Aşteptăm rezultatele pe care colegii noştri le vor avea peste câteva zile, după ce vor face investigaţii microbiologice. Părerea mea este că nu există o legătură între aceste cazuri. Sunt cazuri care provin din zone diferite, chiar dacă din acelaşi judeţ, copiii nu au consumat acelaşi tip de alimente, cu aceeaşi provenienţă, nici măcar apa cu care au fost preparate alimentele nu a avut aceeaşi origine. Cred că este pur şi simplu o asociere de cazuri, care nu sunt rare în această perioadă”, a declarat profesorul Rafila, pentru Digi24.

 

„Este vorba de boală diareică acută care apare la copii, etiologiile au fost diverse, aţi văzut, infecţie cu rotavirus, a fost un singur caz până la urmă de infecţie cu E.coli şi, în niciun caz, nu a fost E.coli care produce sindromul enterohemoragic. Practic, îmbolnăvirea la acel copil - nu există documentată niciun fel de sursă că ar fi putut să producă şi alte îmbolnăviri, în afara copilului afectat. Părerea mea este că este doar o asociere nefericită pe cazul de boală diareică acută şi probabil că trebuie mai multă atenţie în momentul în care aceşti copii sunt internaţi şi trataţi pentru că e bine să existe o separare a cazurilor cu infecţie respiratorie şi cu infecţii digestive, pentru ca tratamentul şi evoluţia lor să poată fi urmărite separat”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.

 

Tatăl unuia dintre bebeluși povestește drama

 

Bobi Modan este din Topoloveni și este tatăl unui băiețel de 9 luni care se află internat la Spitalul Clinic de Urgență Marie Curie din Capitală în acest moment. El a povestit joi seara, la Realitatea TV, cum a fost tratat de medicii de la Pitești atunci când a ajuns cu copilul în spital.

 

"Miercuri seara (3 februarie – n. red.) l-am internat la Pitești. Nu l-am internat la Pediatrie, pentru că medicul de gardă dormea. Asistentele ne-au trimis la Infecțioase, pentru că cel mic avea diarie și vomă. Am vrut să vorbim cu doctorul de gardă, doamna Ceaușescu, dar asistentele au zis că se odihnește și că nu o deranjează. Ne-a făcut radiografie și ne-a trimis la Infecțioase. Am stat o zi și am văzut că era ceve în neregulă cu copilul", a spus tatăl bebelușului.

 

"Ne-am întors la Pediatrie, unde ne-au spus că ce-l mic e ok, cu toate că era umflat. Au spus că e în regulă copiulul, că are puțină apă la rinichi. Am cerut fișa de internare să văd cu câte kilograme l-am internat. Am venit cu el cu 7,8 kilograme și el avea 9 kilograme și ceva. Deci cu 2 kilograme mai mult decât în ziua în care l-am internat. A luat 2 kilograme în plus în doar trei zile. După aia ne-au trimis la București. Am așteptat o oră să vină ambulanța, pentru că nu aveau medic pe ambulanță. Am ajuns într-un final la spitalul Marie Curie. Am avut noroc cu doctorii de la Marie Curie. Soția mea este internată și acum cu cel mic", a mai povestit Bobi Modan.

 

"Deocamdată nu se știe care ar putea să fie cauza. Așteptăm rezultatele de mâine. Apa este exclusă, laptele exclus, mai rămân doar fructele. Acum așteptăm să urineze copilul, pentru că nu urinează. E grav. Dacă ne trimitea din prima seara la București scăpa cu o singură sondă. De miercuri este în starea asta, de 8 zile. Dacă mai stăteam o zi, murea copilul", a continuat tatăl bebelusului.

 

Acesta susține că i-a chemat pe anchetatori în casa sa pentru a colecta probe, pentru că, spune acesta, se aruncă vina pe părinți: "Am chemat și poliția la mine acasă. Au venit inspectorii, au luat probe. Eu i-am chemat ca să vadă că avem de toate, toate condițiile. Ei vor să dea vina pe părinți, să se scoată basma curată. Copilul ăla e nevinovat", a explicat Bobi Modan.

 

***

În județul Argeș a fost declanșată alerta medicală după ce mai mulți bebeluși au fost internați în ultimele zile cu sindrom hemolitic uremic.

14 copii din Argeş sunt internaţi în acest moment în spitalele din Bucureşti. 12 dintre ei suferă de o boală diareică acută şi doi dintre ei sunt infectaţi cu rotavirus, a transmis Prefectura Argeș în această dimineață. Astfel, la Spitalul Marie Curie (Budimex) sunt internate 10 cazuri (potrivit Prefecturii, 11 cazuri, potrivit medicilor de la acest spital), la Spitalul Matei Balș – 2 cazuri,  Spitalul Medlife – 1 caz și Spitalul Grigore Alexandrescu – 1 caz.

 

 "Cel mai probabil, de vină pentru starea acestor sugari, cu vârste cuprinse între cinci luni și un an și jumătate, este o formă foarte virulentă a bacteriei E.coli. Toate semnele clinice pe care le-au avut cei 11 copii care sunt internați acum la Marie Curie indică o manifestare a acestei bacterii. Nu există însă rezultate certificate în laborator, pentru că la acest stadiu al bolii nu se mai pot face teste. Viața acestei bacterii e scurtă în organism, dar efectele sunt foarte virulente. Practic, e un tip de septicemie foarte grav, pentru că bacteria atacă peretele vascular al organelor importante", a spus Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șefa secției Nefrologie de la Spitalul Marie Curie, conform sursei citate. 

 

În cursul nopții de miercuri spre joi au fost preluate în urma apelului la 112 - 12 cazuri și o prezentare directă la spital; cele 13 cazuri sunt repartizate după cum urmează: Spitalul de Pediatrie Pitești – 5 cazuri ( în investigații), Spitalul Județean Argeș, Secția Contagioase – 4 cazuri (rotavirus), Spitalul Municipal Câmpulung – 4 cazuri (boală diareică acută).

 

„În perioada 10 februarie 2016, ora 18.00 – 11 februarie 2016, ora 08.00, nu au mai fost efectuate transferuri de pacienți-copii, în spitalele din Capitală; ultimul transfer efectuat: 10 februarie 2016, ora 17.45, la Spitalul Matei Balș ( rotavirus, solicitare transfer la cererea părintelui)”, precizează Prefectura.

 

Între timp, medicii de familie din Argeș au fost mobilizați pentru a-i vizita la domiciliu și pentru a-i consulta pe toți copiii cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani. Ei vor încerca să afle ce au în comun copiii bolnavi.

 

Autoritățile sanitare de la Pitești au luat probe din apa de la rețea, dar și din apa plată pe care majoritatea părinților acestor bebeluși spun că au folosit-o la prepararea hranei. Au fost prelevate probe și din laptele praf dat bebelușilor, deși este vorba de trei-patru tipuri de lapte praf. Deocamdată, investigațiile nu au relevat probleme. E posibil să nu fie nimeni vinovat, a declarat dr. Sorina Honţaru - directorul DSP Argeș.

 

Autoritățile încearcă să descopere dacă există o sursă comună, dar până acum au fost excluse toate variantele posibile: bebelușii nu au folosit aceeași apă, nici aceeași marcă de lapte praf. S-au luat noi probe și urmează ca în cel mult o săptămână analizele să spună dacă s-a identificat ceva în alimentele consumate de micuții pacienți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22