Pe aceeași temă
„La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului –, printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată”, scrie Toader într-o postare pe Facebook.
Guvernul l-a schimbat, marți, pe, Radu Preda din funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc printr-o decizie a premierului Ludovic Orban.
Şeful Executivului a luat decizia ca urmare a unei Note de informare a Corpului de control al prim-ministrului privind documentarea efectuată la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, transmite Agerpres.
În mai 2019, G4Media a relatat că există un conflict în IICMER între angajați și directorul institutului, teologul Radu Preda, acuzat că gestionează prost programele, banii și resursele Institutului. Deși a anunțat că pleacă de la conducerea Institutului, Radu Preda a fost numit pe 28 martie pentru un nou mandat de cinci ani de către premierul Viorica Dăncilă.
Redăm mai jos integral postarea Alexandrei Toader pe Facebook
”Mi-am depus demisia din CNSAS. În martie 2018, la propunerea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, am fost numită în funcția de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Îi mulțumesc domnului Președinte pentru încrederea și oportunitatea acordate. Pentru mine, această poziție a reprezentat o enormă responsabilitate. Mă despart cu greu de munca depusă la CNSAS, dar am convingerea că am contribuit și eu la deconspirarea colaboratorilor și lucrătorilor fostei Securități, timp de aproape doi ani. Sunt convinsă, în schimb, că aflarea adevărului cu privire la trecutul totalitar va continua să fie unul dintre principalele obiective ale Președintelui României, așa cum a fost până acum.
Am fost numită de Prim-ministrul Ludovic Orban în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Este o poziție care mă onorează în mod special, motiv pentru care îi mulțumesc premierului pentru nominalizare. La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului –, printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată.”