Alexandrescu critica Ministerul Culturii: Reformele pe care le-am inițiat s-au dus de râpă

Vlad Toma | 27.07.2016

Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii, critica deciziile luate de Corina Suteu, cea care conduce acum acest minister, considerand ca acestea duc la anularea reformelor pe care le-a inceput.

Pe aceeași temă

 

Alexandrescu critica modul in care s-a desfasurat concursul pentru ocuparea functiei de manager al Muzeului Național al Țăranului Român afirmand ca noul ministru al Culturii a facut ce si-a dorit sistemul in acest caz: "La al doilea concurs pentru desemnarea managerului Muzeului Național al Țăranului Român, după ce primul concurs care l-a dat clar câștigător pe Vintilă Mihăilescu în fața lui Virgil Nițulescu a fost casat, o altă comisie de concurs l-a declarat câștigător pe cel de-al doilea. Ministrul Corina Șuteu a făcut exact ce a dorit sistemul."

 

Fostul ministru acuza aceeasi procedura in cazul Muzeul de Istorie: "La … Muzeul Național de Istorie a României, după ce fostul manager Ernest Oberländer Târnoveanu a obținut nota 6.80 (notă după care ministrul era obligat potrivit legii să îl demită), Corina Șuteu l-a numit tot pe el interimar pentru 4 luni."

 

Alexandrescu considera ca noul ministru al Culturii a decis sa nu duca mai departe reformele incepute de el: "Se alege praful de toată reforma pe care am pornit-o! Acest demers a produs un șoc în rețeaua directorilor din instituțiile aflate în subordinea ministerului Culturii, precum și în grupurile de interese ce gravitează în jurul monumentelor de patrimoniu ale României. 

 

Am sperat că această reformă va fi continuată chiar de succesoarea mea la minister. Președintele Klaus Iohannis a spus, cu prilejul depunerii jurământului ei, că domeniul de care se ocupă ministerul Culturii are nevoie de reformă. Din nefericire, la ministerul Culturii cuvântul reformă nu se mai pronunță", a transmis Vlad Alexandrescu.

 

Fostul ministru crede de asemenea ca noile decizii luate la Ministerul Culturii au fost determinate de diferite grupuri de interese: "E limpede pentru mine astăzi că, în fața amenințării pe care acei directori pare că o reprezintă, a prevalat o frică atavică. Și un control radical al deciziei de către grupuri de interese. Nu pot spune cu precizie unde este originea eșecului. Probabil în acea frică și în neasumare. Or, aici e ca la o luptă inegală cu o haită de câini sălbatici: dacă te simt că ți-e frică de ei, ești pierdut! Te vor sfâșia."

 

Alexandrescu critica de asemenea blocarea Legii Cinematografiei de catre Parlament, exprimandu-si regretul ca "se pierd luni prețioase, în care din interiorul unui guvern partizan al reformelor se puteau face transformări spectaculoase ale sistemului."

 

Toate aceste politici, crede fostul ministru, "se desfasoara în dauna oamenilor tineri, în special, care așteaptă în continuare recunoaștere și dreptate și care gem sub povara subfinanțării sau nefinanțării proiectelor culturale", bazandu-se pe vechile strategii ale "canalizării discreționare a fondurilor" si "a politicilor de angajare ce mimează selecția pe merit."

 

Vlad Alexandrescu constata, in finalul mesajului sau, ca "reformele pe care le-am inițiat s-au dus de râpă. Majoritatea au fost deja abandonate, iar în lunile ce vin vor fi abandonate și cele câteva care mai sunt pe agendă, de formă... La capătul mandatului acestui ministru nu va mai rămâne nimic din toate proiectele pe care le-am început!"

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22