Pe aceeași temă
"Proprietarii "Cuminteniei Pamantului", lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala. Detaliile campaniei de subscriptie vor fi anuntate in perioada urmatoare", a anuntat ministrul Culturii, miercuri seara, prin intermediul paginii sale de Facebook.
Pe 18 februarie, Guvernul a decis reluarea procesului de achizitie a sculpturii "Cumintenia Pamantului", opera a sculptorului Constantin Brancusi, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
"Va fi un obiectiv important al Guvernului sa aduca procesul la bun sfarsit. Evident ca stim preturile si stim discutiile pe care comisia anterioara le-a avut cu proprietarii acestui obiect de arta, dar cred ca este un moment important cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi faptul ca Guvernul doreste sa reia procesul de achizitie", spunea atunci Dan Suciu.
Pe de alta parte, data de 19 februarie a fost declarata Ziua Brancusi in baza unei legi promulgate de Iohannis in noiembrie, anul trecut. Legea pentru declararea Zilei Brancusi ca sarbatoare nationala a fost promovata de un grup de parlamentari ca "reparatie morala fata de refuzul si umilirea" lui Constantin Brancusi de catre statul roman, in perioada regimului comunist.
Ministrul Culturii a confirmat luna aceasta că negocierile cu proprietarii lucrării de artă sunt în desfășurare, însă a refuzat să spună prețul pe care statul îl oferă. Vlad Alexandrescu nu a avut cuvinte bune despre negocierile anterioare cu proprietarii sculpturii:
"Statul român a mai negociat cu proprietarii și a negociat prost. (...) Felul în care statul a negociat în anii trecuți a fost, după părerea mea, e o părere personală, jignitor pentru proprietari", a spus Alexandrescu.
Evaluată la 20 de milioane de euro, “Cumințenia Pământului” este expusă la Muzeul de Artă Cotroceni. Piesa este proprietate privată, iar deținătorii erau dispuși să o vândă, statul român având drept de preempțiune în acest caz.
Realizată în 1907, “Cumințenia Pământului” marchează, alături de opere ca “Sărutul” și “Rugăciunea”, cea mai apreciată perioadă de creație a lui Constantin Brâncuși. Era vorba despre noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.
În 2009, sculptura în lemn “Madame L. R.” a artistului român a fost adjudecată la casa Christie’s din Paris, pentru 26 de milioane de euro. Aceasta reprezintă cea mai importantă tranzacție recentă a unei opere semnate de Brâncuși.
În 2014, casa Christie’s din New York a vândut un simplu studiu în ghips al viitoarei capodopere “Sărutul” pentru suma de 5,4 milioane de euro.