Pe aceeași temă
„De masca am putea scapa prin toamna sau cand imunizam 10 milioane de persoane. Purtarea mastii ar trebui sa devina voluntara. Trebuie sa ne gandim la niste cifre. In momentul de fata, noi vaccinam 50-60.000 de persoane zilnic, mai putin in weekend, cand numarul lor este ceva mai mic. Astept momentul in care se ating sau se depasesc 100.000 de administrari zilnic. Altfel nu cred ca atingem 10 milioane de vaccinati daca nu crestem la 100.000 pe zi", a spus Rafila la DigiFM.
Alexandru Rafila a arătat că pandemia de coronavirus a pus probleme multor pacienţi cu patologii cronice, inclusiv pacienţilor de cancer, la care întârzierea diagnosticului şi tratamentului se poate dovedi fatală sau foarte complicată. ”În luna noiembrie a anului trecut am avut cea mai mare înaltă mortalitate înregistrată în România de la cel de-al doilea Război Mondial încoace - mortalitate lunară. Lucrul acesta, de fapt, ne arată că există în continuare vulnerabilităţi la nivelul sistemului de sănătate şi avem ocazia acum să încercăm să abordăm aceste lucruri”, a subliniat Rafila.
Premierul Florin Citu a declarat azi ca obiectivul Guvernului este sa accelereze campania de imunizare.
Medicul Alexandru Rafila spune ca inchiderea mai devreme a magazinelor in zonele cu incidenta ridicata a cazurilor de COVID-19 produce mai multa aglomeratie. In plus, dupa ce magazinele se inchid, cozile se muta in benzinariile care au inceput sa vanda tot mai multe produse alimentare.
"Eu cred ca nu a fost o decizie buna. Puteau sa faca lucrul asta, ca magazinele sa se inchida cu jumatate de ora inainte de ora limita de circulatie, cred ca era suficient. Aglomeratia, de multe ori, e generata de neliniste. Cozile s-au mutat de la magazine la benzinarii. Benzinariile ar trebui sa vanda mai putin alimente, s-au adaptat", a spus Rafila la DigiFM.
"Este aceeasi idee paguboasa care a stat la baza inchiderii pietelor agroalimentare anul trecut, prin octombrie, cand se spunea ca e mai putin riscant sa mergi in supermarket decat sa mergi intr-o piata care era in buna parte deschisa, cu o ventilatie mai buna decat un supermarket. Si atunci, oamenii s-au inghesuit in supermarket. E aceeasi abordare, aceeasi judecata. Eu si atunci am explicat ca e mai bine sa ai mai multe spatii deschise si un interval mai lung de timp", a adaugat Rafila.
"Probabil ca aceasta analiza referitoare la fluxurile de persoane pe ore trebuia facuta intai, apoi sa se ia decizia. Chestiunea asta creeaza neincredere din partea publicului si, in loc sa discutam despre un parteneriat intre populatie si autoritati, discutam de doua tabere opuse si atunci si scopurile de sanatate publica sunt mai greu de atins in cazul in care oamenii sunt ostili unei anumite masuri", a mai spus acesta.
Legat de aceasta situatie, premierul Florin Citu a declarat ca masura ramane in vigoare, pentru ca da rezultate.