Alianta incoerenta. Opozitia inconsistenta

Maria Bercea | 30.11.2005

Pe aceeași temă

Fundatia pentru o Societate Deschisa a dat publicitatii, marti, 22 noiembrie, rezultatele celui mai recent Barometru de Opinie Publica (BOP). Rezultatele ofera informatii despre efectele evolutiilor politice din ultimele luni in perceptia opiniei publice.

Respondentii sunt in majoritate de acord ca democratia e importanta. Dar numai 22% dintre ei spun ca in Romania ea este multumitoare, in vreme ce 35% se declara nemultumiti si 39% nici multumiti, nici nemultumiti de aceasta. Mai multi cetateni (47%) sunt insa nemultumiti sau foarte nemultumiti de economia de piata a tarii. Golul din portofel e mai important deci decat schiopatatul democratiei de tranzitie. Faptul ca nivelul de trai nu a crescut semnificativ din decembrie 2004 pana in prezent deranjeaza puternic, astfel ca, intrebati daca Romania se indreapta sau nu intr-o directie buna, 47% dintre romani au raspuns ca directia e gresita si doar 43% ca directia este cea buna. Situatia tensionata dintre presedinte si premier se traduce pentru cetateni in nemultumire. Potrivit BOP, marea majoritate a celor intervievati sunt profund nemultumiti de performantele cabinetului Tariceanu. Domeniile in care performantele Guvernului sunt percepute ca fiind cele mai slabe sunt sanatatea, locurile de munca si nivelul de trai, iar in toate domeniile nemultumirea populara fata de luna mai a acestui an a crescut. De asemenea, mai mult de jumatate dintre respondentii sondajului considera ca, de la venirea la putere a guvernului actual, in Romania nu s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste protectia sociala, situatia economica a tarii si coruptia. La capitolul “anticoruptie”, Traian Basescu marcheaza primul punct: cei mai multi dintre locuitorii Romaniei sunt nemultumiti de activitatea guvernului in lupta impotriva coruptiei, in timp ce presedintele primeste aprecieri pozitive.
Optiunile electorale ale romanilor spun multe despre situatia actuala a Aliantei. Intrebati cu ce partid sau alianta politica ar vota daca duminica viitoare ar fi alegeri, 32% dintre respondentii BOP au indicat spontan Alianta D.A., iar partidele Democrat si National Liberal au fost nominalizate separat de 11% si respectiv 8% din potentialii votanti. Deci 19% dintre cetateni opteaza pentru o varianta care nu este de actualitate, anume inscrierea in alegeri pe liste separate a candidatilor PD si PNL. Acestia, alaturi de un procent considerabil (46%) de apolitici, nehotarati si nestiutori, sunt relativ putin interesati de viata politica, desi ar putea influenta decisiv rezultatul urmatoarelor alegeri. Din moment ce 19 procente din electorat aleg unul dintre partidele componente ale A.D.A, se deduce ca Alianta nu este perceputa ca o forta politica unitara.
Intrebati cu cine ar vota daca partidul indicat nu ar candida pe liste separate, 44,4% din cei ce se declarau votanti PD si 33,3% din cei care indicau PNL au spus ca ar alege Alianta D.A. Dupa redistribuirea acestor procente, specialistii de la Fundatia pentru o Societate Deschisa au estimat ca alianta are un nucleu de sustinatori de circa 43%. Partidul Social Democrat a ramas principala forta de opozitie, atragand simpatia a 30% dintre respondentii BOP. 12% dintre cetatenii intervievati au declarat ca ar vota cu PRM, 4% cu UDMR si numai 1% cu Partidul Conservator. Aceste cifre sugereaza ca electoratul vrea sa vada doua forte politice pe scena romaneasca.
Chiar daca Alianta D.A. are probleme de receptare la nivelul alegatorilor, ea nu este respinsa de acestia. Dovada ca, in topul antipatiei, la conducere se afla PRM cu 15%, urmat la egalitate de UDMR si PSD (11%); Alianta, PD si PNL nu depasesc 1%. In ceea ce priveste votul pentru presedinte nu exista surprize: Traian Basescu conduce detasat cu 53% din optiunile electoratului, dar a pierdut totusi 12 procente din luna mai. Opozitia nu a reusit sa impuna un contracandidat valabil: Adrian Nastase se mentine constant la totalul modest de 15 procente din voturi, liderul PSD Mircea Geoana are 7%, iar “presedintele fondator” al partidului, Ion Iliescu, ramane inca seful de stat ideal pentru 3% din populatie. Singurul care sta mai bine decat in luna mai a acestui an in optiunile electoratului este liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a crescut de la 6 la 11%. In topul personalitatilor de incredere, Calin Popescu Tariceanu a scazut in ochii respondentilor cu zece procente in ultimele sase luni. Traian Basescu se afla pe primul loc cu 50% aprecieri pozitive, urmat de Theodor Stolojan (29%) si Mircea Geoana (26%). Premierul nu se bucura nici macar de jumatate din capitalul de incredere al presedintelui (24%).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22