Pe aceeași temă
Alina Bica a povestit în primul interviu acordat după cele cinci luni de arest preventiv experiența trăită din momentul în care procurorii DNA au reținut-o în trafic și au acuzat-o de mai multe fapte de corupție.
"Arestul a fost o experienţă ciudată, pentru că, sincer, m-am pregătit de foarte multe lucruri în viaţa asta: de boli, de decese, de probleme în familie. De treaba asta, sincer, nu am fost pregătită. Nu mi-am pus niciodată problema că aş putea ajunge în arest la solicitarea unui alt procuror. M-am gândit că pot să îmi pierd funcţia, m-am gândit că aş putea avea o problemă gravă de sănătate şi că aş putea ajunge să fac chimioterapie, la o mulţime de lucruri m-am gândit, dar nu la asta, nu, nu", a spus Alina Bica în interviul acordat lui Victor Ciutacu, de la Romania TV.
"E puţin zis că am avut un şoc. A fost o anestezie. În arest am citit foarte multe lucruri despre anii '50. M-am simţit ca un om care a plecat dimineaţa la ora 8.00 la muncă şi s-a întors după şase luni", a mai spus ea.
Despre momentul reținerii
"Cum m-am simţit când am fost ridicată de pe stradă? Ideea este că în alte circumstanţe, şocul ar fi fost mai mic. Cred ca am avut, ciudat, norocul...pentru că atât de mare a fost surprinderea şi şocul, încât tot ce a urmat pe urmă am considerat ca fiind mult mai puţin grav pentru mine şi minţile care au rămas acasă. Şi pot să vorbesc cu oarecare detaşare. Din momentul în care am fost oprită în trafic şi am realizat ce se întâmplă, paradoxal, minţile mi-au rămas acasă. Şi vă mai spun un lucru, iar foarte ciudat. Mă vizitase mama într-una din daţi. Tata o singură dată a fost în stare să la mine în arest, la vreo 3-4 luni. Eram în arest şi stăteam de vorba cu mama acolo şi mă umfla râsul. Chiar râdeam cu poftă de ceva ce mi-a povestit mama. Şi zice mama: E o chestie foarte ciudată. De un an jumătate nu te-am văzut să râzi în halul ăsta", a povestit fosta şefă DIICOT.
"Nu cred că este cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat"
"Nu cred că ceea ce mi s-a întâmplat, din perspectiva modului cum mi s-a întâmplat sau că am ajuns acolo, este cel mai rău lucru. Vă spun cu mâna pe suflet, văzând viaţa mea pe două planuri, nu cred că este cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat. Există şi lucruri mai rele decât astea. Cum ar fi să şuşoteşti la tine în casă. Şuşoteam. Acum nu mai şuşotesc. Cât eram şefa DIICOT-ului, nu o să mai fiu niciodată procuror, şuşoteam la mine în casă. Şi mai era o chestie simpatică: niciodată nu ieşeam dezbrăcată din baie, pentru că mi-era teamă că ajung de râsul lumii. Nu doresc să discut despre lucrurile acestea. Dar mă simt foarte bine acum, vă spun cu mâna pe suflet. După o lungă perioadă de timp, mă simt bine", a mai povestit Bica.
"Venea lumea la mine să se uite ca la circ"
"Pe mine mă deranjează denumirea de "beciul domnesc" care i s-a dat arestului central. Mi se pare că râdem de un loc sinistru. Am văzut numeroase doamne fardate care utilizează expresia în mod frecvent. Mi se pare o provocare a sorţii şi nu doresc niciunei persoane să ajungă în locul cu pricina. Nu mi se pare un termen potrivit. Este crunt în arestul Poliţiei Capitalei. Eu spun din perspectiva faptului că trebuie să coabitez într-un spaţiu închis cu alte minim trei persoane.
Din perspectiva spaţiului nu mi s-a părut o mare dramă că trebuie să stau în 10 metri pătraţi cât avea camera. Nu mi s-a părut nicio mare dramă că trebuia să relaţionez cu cele trei doamne care stăteau acolo, nici faptul că nu aveam uşă la baie. Nu asta mi s-a părut dramatic, omul se adaptează. Eu m-am adaptat foarte bine. Eu am simţit că mă şterg ca personalitate, asta mi s-a părut dramatic pentru mine. A trebuit să îmi spun, şi nu exagerez, de 300 de ori pe zi, că sunt Alina Bica. Asta mi s-a părut mie dramatic.
Mă ştergeam pe zi ce trece, pentru că îmi puneam întrebări legate de mine ca persoană, de lucrurile în care am crezut dacă mai sunt valabile. Faptul că venea lumea la mine să se uite ca la circ, fiecare îşi găsea de lucru să treacă, să îşi bage capul să mă vadă. Asta mi s-a părut mie traumatizant, nu că stăteam cu alte trei persoane, lucrurile astea vin şi trec.
În momentul în care am ajuns acolo a fost prima dată când mi-am pus întrebări legate de cine sunt. Şi nu o spun ca să primesc simpatii, bănuiesc că după interviu o să fie numeroase reacţii".
CITIȚI ȘI: ICCJ a inceput astazi judecarea dosarului Bica 1
"A fost şi o chestie drăguţă, dacă pot spune drăguţă. Paradoxal, la Târgşor, când mi s-au adresat cuvinte nepotrivite mi s-au adresat cu apelativul de "doamna Bica", ceea ce a fost o chestie simpatică, pentru că nu m-a mai înjurat nimeni cu "doamna Bica". Deci, nu "fă, Alino", nu "fă, infractoareo". Nu a încercat nimeni să mă intimideze", a mai povestit fosta şefă DIICOT.
Despre arestul la domiciliu
"Poliţiştii vin când vor, dar, în cazul meu, de când sunt la domiciliu, primesc minim două vizite pe zi: una în cursul zilei şi una noaptea. Noaptea s-a întâmplat să apară ofiţerul de proximitate şi la ora 1.00, şi la 2.00, şi la 4.00 dimineaţa şi la 6.00. Nu a fost nicio noapte să nu vină. Se încheie un proces verbal, iar eu semnez cum că m-au găsit acasă.
Acum, nu o luaţi ca şi cum mă plâng, nu aş vrea să se interpreteze lucrul ăsta, dar am devenit insomniacă, pentru că după ce te trezeşti, semnezi, stai de vorbă cu ofiţerul respectiv, te prinde 3.00 - 4.00 - 5.00 dimineața treaz-lumânare, n-ai nicio treabă".
CITIȚI ȘI:
Adriean Videanu, Alina Bica si Dorin Cocos, trimisi IN JUDECATA