Pe aceeași temă
Conform News.ro, alaturi de Alina Bica au mai fost condamnati omul de afaceri Horia Simu la 4 ani de inchisoare si Şerban Pop, fost sef al ANAF la 5 ani de inchisoare.
DNA a anuntat in septembrie 2015 ca i-a trimis in judecata in stare de arest preventiv pe Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, pentru luare de mită si participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu, pe Șerban Pop, fost șef al ANAF, pentru complicitate la dare de mită și pe Horia Simu, pentru dare de mita.
"În cursul anului 2014, inculpatul Pop Șerban a primit de la inculpatul Simu Horia, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.
La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Șerban.
Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Șerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus.
În schimbul banilor primiți, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în dosarul în care se desfășurau acte de urmărire penală față de inculpatul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior," aratau atunci procurorii DNA.
***
Alina Bica a fost condamnata de ICCJ intr-un alt dosar, la sfarsitul lunii noiembrie, la 4 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu si favorizare a faptuitorului. Decizia ICCJ nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.
In acest dosar, procurorii DNA au acuzat-o pe Alina Bica de luare mită (2 fapte), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) și favorizarea făptuitorului (2 fapte).
DNA arata ca fosta sefa a DIICOT ar fi primit in 2014 un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați situat în Snagov, județul Ilfov, pentru a valida un dosar de despagubire de care erau interesati Dorin si Alin Cocos.
Procurorii o acuzau de asemenea pe aceasta ca l-ar fi favorizat pe Adriean Videanu decizand in mod ilegal ridicarea sechestrului asigurator existent intr-un dosar al acestuia.
Bica era de asemenea acuzata ca, in 2013, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată în dosarul unui om de afaceri, pentru ca acesta sa nu primeasca o pedeapsă cu executare. Ea ar fi obtinut in schimb anumite beneficii financiare.