Alina Bica o dă în judecată pe Kovesi și îi cere daune morale de două milioane de euro

Laurentiu Gheorghe | 21.02.2019

Fosta șefă DIICOT, Alina Bica, fugită în Costa Rica, a depus o plângere împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru că a fost arestată într-un dosar în care fost achitată, și cere daune morale de 2 mil. euro.

Pe aceeași temă

Alina Bica, aflată încă în Costa Rica, împreună cu prietena ei, Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, anunță că s-a constituit parte civilă într-un proces în care îi cere fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, în care cere să i se plătească daune morale de două milioane de euro pentru că a fost arestată preventiv într-un dosar în care în final a fost achitată de instanță, relatează Mediafax.

Această plângere nu are legătură cu procesul de selecţie în care doamna Kovesi se află în raport cu Parlamentul European. Prima plângerea a fost formulată în iunie 2018. La vremea respectiv, prin urmare doamna Kovesi nu anunţase nicio intenţie legată de o candidatură. Eu am formulat acea plângere atunci deoarece în dosarul penal cu pricina am fost arestată nelegal 80 de zile, la finalul procesului am fost declarată nevinovată. Plângerea mea s-a întemeiat pe trei aspecte. Declaraţia domnului Simu, dată în apel în faţa judecătorilor în care a explicat cum a fost scos de domnul (Gheorghe, n.r.) Popovici şi a fost obligat să mintă în ceea ce mă priveşte. Declaraţiile lui Mihăilescu, Şerban Pop, şi un raport în care Inspecţia Judiciară spune că în raport cu acel dosar m-am comportat corect”, a declarat fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, la Antena3.

Alina Bica consideră că arestarea ei are la bază faptul că a instrumentat un dosar la DIICOT în care era vizat fratele Laurei Codruţa Kovesi.

„Cred că acest aspect a fost determinant. În octombrie, noiembrie 2012, când mi-a fost repartizat acest dosar, au fost nume care mi-au spus că e un ghinion şi nu şi-ar dori să fie în locul meu. După ce am fost numită ca procuror-şef al DIICOT a existat o soluţie ca să fie declinat dosarul către DNA şi mi-aduc aminte că am refuzat să fac acest lucru, deoarece am crezut că e o stare de incompatibilitate. Nu am crezut că doamna Kovesi poate fi neutră în legătură cu fratele ei. Din ce am citit în presă, am înţeles că acest dosar a fost declinat la DNA şi închis”, a mai spus Alina Bica.

Totodată, întrebată dacă a fost victima unor violenţe, fosta şefă a DIICOT a spus: „Da, a fost o situaţie pe care nu o doresc nimănui şi care nu am crezut că se poate întâmpla împotriva unui funcţionar de stat înalt. Eu am formulat o completare la plângerea din 2018. Mă constitui parte civilă împotriva dumneaei şi a procurorului Popovici. Vreau să zic că procurorul Popovici este cel care a fost implicat în toate dosarele. Am cerut despăgubiri de 2 milioane de euro şi am cerut instituirea de bunuri asiguratorii a celor doi - mobile, imobile şi financiare”.

Instanţa supremă a dispus, în iunie 2018, achitarea definitivă a Alinei Bica în dosarul privindu-l pe afaceristul Horia Simu, în care fostul procuror-şef a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului. Bica a fost achitată în dosarul în care aceasta ar fi luat mită pentru cauza afaceristului Horia Simu.

Alina Bica: Ce am păţit în Europa a fost urmare a unor declaraţii făcute la Comisia SRI

Alina Bica a declarat că tot ceea ce i s-a întâmplat în Europa a fost ca urmare a unor declaraţii susţinute în faţa Comisiei SRI, lăsând să se înţeleagă şi că a fost victima unei agresiuni. Bica mai spune că Florian Coldea i-a spus să decline dosarul fratelui lui Kovesi de la DIICOT la DNA.

„Am simţit o ostilitate crescândă în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi. Lucrurile acestea s-au accentuat coroborate cu o lipsă de cooperare cu ceea ce a însemnat domnul Coldea (Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI, n.r.) la SRI. M-am aflat prinsă în două focuri, pe de o parte doamna Kovesi, pe de alta domnul Coldea, urmare a refuzului meu de a cooperare în termenii doriţi de dumnealui. Discuţia s-a purtat la sediul general al SRI cu domnul Coldea. Acest dosar (dosarul care îl viza pe fratele lui Kovesi, n.r.), înainte de a îmi parveni cuprindeau nişte aspecte ce ţineau de mandate de siguranţă naţională. Da (în biroul lui Coldea n.r.), la o discuţie operativă. Mi-a sugerat că ar trebui să verific competenţa DIICOT şi să iau decizia de declinare a dosarului”, a declarat Alina Bica la Antena3.

Totodată, fosta şefă a DIICOT a mai spus că dosarul în care era vizat fratele Laurei Codruţa Kovesi, Sergiu Lascu, a fost clasat, după ce a fost declinat de la DIICOT, la DNA, aspect pe care l-a citit în presă. Bica a mai spus că, dacă acest dosar ar fi redeschis, fratele Laurei Codruţa Kovesi ar putea răspunde pentru fapte penale: „Sunt sigură de lucrul acesta nu numai în ceea ce îl priveşte pe dumnealui, dar şi celelalte persoane cercetate în acea cauză”.

Este vorba despre dosarul Transgaz, deschis în anul 2014.

Alina Bica a mai spus că se teme chiar şi în Costa Rica: „Ceea ce am păţit eu în Europa a fost ca urmare a unor declaraţii făcute în faţa comisiei SRI. Eu nu cred în coincidenţe. Eu am detaliat aspectele vizând situaţia mea în faţa Înaltei Curţi şi a autorităţilor din Costa Rica. Să fii obiectul unei agresiuni nu este un lucru bun şi sincer nu doresc să detaliez”.

Alina Bica spune că nu se va întoarce niciodată în România

Alina Bica, în prezent în Costa Rica, a declarat miercuri că nu se va mai întoarce niciodată în România deoarece consideră că a suferit un abuz, iar cei care ar fi trebuit să intervină nu au făcut-o. Bica mai spune că va accepta să fie audiată dacă autorităţile din România vor dori acest lucru.

„Niciodată (nu se va mai întoarce în România, n.r.). Pentru că în ţara mea pe care am iubit-o şi căreia i-am dedicat toată viaţa, am primit tot ce am primit din partea autorităţilor şi vreau să îmi construiesc viaţa în linişte, într-o ţară care înseamnă drepturi şi libertate. Au fost un abuz şi o lipsă de reacţie din partea celor care trebuiau să intervină şi care s-au făcut că nu văd. Sper ca lucrurile să se schimbe pentru cei care au rămas acolo, nu pentru mine”, a declarat fosta şefă DIICOT, Alina Bica, la Antena3.

În prezent în Costa Rica, fosta şefă DIICOT a subliniat că va accepta să fie audiată dacă autorităţile din România vor dori acest lucru: „Aş dori să transmit două lucruri. Primul: autorităţile române ştiu unde sunt şi au ştiut unde sunt. Stau la dispoziţia oricărei autorităţi care doreşte să vină să mă audieze. În al doilea rând, văzând ce se întâmplă acasă cred că e un început de drum bun. Cred că Parlamentul ar trebui să fie mai curajos, iar faptul că afirmăm la televizor că s-au comis abuzuri, fără acţiuni concrete nu va ajuta pe nimeni”.

Alina Bica a mai spus că este greu să se întreţină în Costa Rica: „Partea bună este că fiind avocat poţi să lucrezi de la distanţă şi lucrul acesta îmi permite să mă întreţin. Dar, pe de altă parte, e bine când te simţi în siguranţă. (...) Aştept un răspuns din partea autorităţilor cu privire la situaţia mea (de a primi azil, n.r.) şi ofer informaţii noi cu ceea ce se întâmplă în România, săptămânal”.

Magistraţii instanţei supreme au decis să suspende, în luna decembrie 2018, pentru fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, pedeapsa de 4 ani cu executare, după ce avocaţii acesteia au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători. Alina Bica se afla în detenţie în închisoarea din Costa Rica. Ulterior, aceasta a fost eliberată, dar şi Elena Udrea, care se află, de asemenea, în acelaşi stat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22