Alina Cazanacli, blonda din PC, numita de premierul Ponta la Ministerul Dezvoltarii, partener de afaceri cu baietii destepti din energie

Fara Autor | 06.03.2015

Pe aceeași temă

 

Premierul Victor Ponta continuă numirile dubioase în funcții înalte, în pofida scandalurilor de corupție ce zguduie clasa politică. Șefa organizației de tineret a PC, Alina Cazanacli, fostă subsecretar de stat în Ministerul Tineretului, a fost promovată, joi, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației. Șefa tinerilor conservatori este fiica lui Cristian Cazanacli, director la Porțile de Fier in vremea retehnologizărilor păguboase, și a derulat ea însăși afaceri cu "băieții deștepți".

 

Numirea a iscat o mică revoltă anonimă în interiorul conservatorilor, unul dintre furioși declarând pentru stiripesurse.ro: ”Văd că fiecare e cu blonda lui. Nici o problemă… ne facem cu toții blonzi și mergem să cerem o funcție. O să fie cutremur în curând și atunci se vor spune multe”, a spus un șef de filială extrem de nemulțumit de ceea ce el numește ”dictatura lui Ponta în PC”.

 

Instalarea Alinei Cazanacli la Ministerul Dezvoltării a fost văzută ca o nouă excentricitate pe bani publici a ministrului Liviu Dragnea, cel care si-a adus pe post de consilieră o fostă coafeză , iar ca secretară o studentă. Tot el a propulsat-o (cu ajutorul electoratului) deputat de Teleorman pe Cătălina Ștefănescu, o tânără de numai 25 de ani, fără nicio experiență profesională în afara celor doi ani cât a fost consilier la firma Agroconstruct.

 

Spre deosebire de Cătălina Ștefănescu, Alina Cazancli are un trecut, dar unul care nu o recomanda pentru un post de demnitate publică.

 

Tatăl, urmărit penal în dosarul retehnologizărilor de la Porțile de Fier

 

Noul secretar de stat de la Ministerul dezvoltării este fiica lui Cristian Cazanacli, fost director la Porțile de Fier, pe vremea când se făceau retehnologizările aprobate de Ministerul Economiei pe mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu și continuate de Dan Ioan Popescu. Retehnologizări făcute cu piese vechi și care au costat bugetul sute de milioane de euro.

 

 

Cazanacli a scăpat în prima fază, DIICOT cercetându-i penal în acest caz doar pe foștii directori general de la Hidroelectrica - Traian Oprea și Eugen Pena, și pe Carmen Marin -  fost director relații internaționale.

 

Sursa Zilei a anunțat însă anul trecut extinderea cercetărilor asupra altor 36 de persoane, șefi de la Hidorelectrica și Porțile de Fier I, implicați în controversatele afaceri ale retehnologizărilor. Printre ei, Cristian Cazanacli, fostul director de la hidrocentrala din Mehedinți, cea mai mare din țară.

 

Acesta a fost demis de la Porțile de Fier în 2005 și s-a angajat imediat la Buzzman Industries, controlată de Nicolae Bogdan Buzăianu, cel care în anii 90 reprezenta Van-Tech, una dintre companiile implicate în retehnologizările respective.

 

Buzăianu, unul dintre băieții deștepți din energie, a deschis ulterior mai multe firme prin care a cumpărat energie ieftină de la Hidroelectrica, operațiune ce a făcut obiectul unui al dosar penal, în care Codruț Șereș (fost ministrul conservator al Economiei) a fost condamnat la patru ani cu executare, iar Traian Oprea, la șase ani cu executare. Sentința nu este definitivă.

 

Alina Cazanacli, afaceri cu “băieții deștepți”

 

Imediat după terminarea facultății a lucrat ca asistent administrativ la cabinetul de avocatură SCP Dragoș și Asociații. Se ocupa, spune în CV, de gestionarea relațiilor cu clienții, contabilitate primară și asigurarea unui mediu de lucru plăcut.

 

 

Fiica fostului director de la Porțile de Fier, deși are studii juridice, a urmat pasiunea pentru energie a tatălui. În 2003, când încă era studentă la Facultatea de Drept din Universitatea Nicolae Titulescu, București, ea a devenit patroană a Encaz SRL, cu sediul în Drobeta Turnu Severin, locul de naștere al tinerei.

 

În 2007 a devenit administrator la Encaz, unde este asociat unic, și a trecut brusc la tranzacții pe piețele de energie PCCB și PZU.

 

Encaz a avut șase angajați, dar a rulat afaceri de milioane de lei cu companii de stat și societăți celebre pe piața de energie autohtonă. Printre partenerii Encaz se numără Electrica SA și firmele mai multor “băieți deștepți” care au cumpărat ieftin de la stat și au vândut scump tot la stat: Buzman Industries (din grupul firmelor controlate de Buzăianu), Transenergo Com SA, Petprod SRL, Alpiq Romindustries (fostă Buzman Industries) etc.

 

Un parteneriat special a avut cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin (RAAN, care produce apă grea pentru centrale nucleare), Encaz fiind preferata Sucursalei Romag a RAAN în cazul procesării cărbunelui. În baza contractelor semnate între cele două societăți, Encaz vindea apoi energia obținută după procesarea cărbunelui pe instalațiile RAAN.

 

Regia a intrat în insolvență în 2013, din cauza managementului defectuos, iar Encaz s-a înscris la masa credală cu o sumă de aproximativ 1,5 milioane de lei.

 

În același an, o instanță a aprobat însă și intrarea în insolvență a firmei Alinei Cazanacli, Encaz SRL, iar RAAN s-a înscris și ea la masa credală a firmei, cu o aproape 90.000 de lei.

 

Yacht pe banii firmei

 

În planul de reorganizare aprobat de instanță pentru Encaz SRL, principala cauză a insolvenței o reprezintă “menţinerea în ultimii patru ani de activitate a cheltuielilor firmei la un nivel superior celui atins de venituri şi păstrarea unui grad de îndatorare ridicat”.

 

Pe lista cheltuielilor făcute de Encaz se găsește și o ambarcațiune Craft Ambasador 32, vândută ulterior (după intrarea în insolvență) pentru returnarea unei părți din creditul luat de la BRD. Banca mai are de recuperat de la firma Alinei Cazanacli aproximativ 1,5 milioane de lei.

 

 

Din totalul datoriilor de aproape 1,8 milioane de lei, Encaz trebuie să plătească statului circa 70.000 de lei

 

În ultimul bilanț depus de Encza, cel pe anul 2012, firma avea pierderi de 562.379 lei.

 

Eșec în afaceri, transfer de succes în politică

 

Intrarea în insolvență marchează începutul carierei politice a Alinei Cazanacli, numită în aprilie 2013 consilier în Ministerul Tineretului și Sportului.

 

 

Potrivit declarației de avere, în 2013 a câștigat 22.521 de lei ca director de cabinet în Ministerul Tineretului și Sportului, 24.000 de lei – ca asistent relații publice al europarlamentarului PC Sabin Cutaș, și 9.207 lei ca director comercial al Encaz SRL, societate aflată în proces de reorganizare.

 

 

În mai 2014, a candidat fără succes pe listele PSD – PC la alegerile pentru Parlamentul European, iar puțin  mai târziu a devenit subsecretar de stat în Ministerul Tineretului, de unde a fost transferată, săptămâna aceasta, secretar de stat la ministerul condus de Liviu Dragnea.

 

Ca subsecretar de stat în Ministerul Tineretului s-a ocupat de taberele școlare, adică a preluat un post deținut în urmă cu peste 10 ani de o altă blondă celebră din politica românească -  Daciana Sârbu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22