Pe aceeași temă
Alina Gorghiu, copreședintele PNL, a declarat astazi că partidul pe care il reprezinta nu este impotriva relaxarii fiscale insa considera ca aceasta poate fi compromisă atunci când sistemul nu este suficient pregătit. Gorghiu a mai spus ca Guvernul nu ar trebui sa isi asume raspunderea in privinta noului Cod Fiscal deoarece nu există un consens al forțelor politice pe această tema.
"Dorința noastră este ca această dezbatere pe Codul fiscal să aibă loc în Parlament. Eu exclud ideea unei angajări, unei asumări de răspundere din partea premierului, pentru că ar fi o bătaie de joc la adresa populației din România, la adresa mediului de afaceri din România să-ți angajezi răspunderea pe o proiecție în condițiile în care tu nu ai consensul forțelor politice. De ce? Pentru că nu asiguri stabilitatea legislației pe termen mediu și lung. În momentul în care tu nu te-ai înțeles cu restul partidelor politice, în mod cert înseamnă că nu ai vrut să implementezi sau să adopți o parte din viziunea lor în acel cod. Atunci este firesc ca fiecare, în momentul în care va veni la guvernare, să mai facă o modificare", a afirmat Gorghiu, conform Agerpres.
Ea a spus că niciodată PNL nu s-a opus ideii de relaxare fiscală și că discuția se poartă între "iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea să-și pună în ramă un cod fiscal doar de dragul de a mai căpăta un titlu de glorie și responsabilitatea instituției prezidențiale și a PNL care știe ce înseamnă să adopți în pripă o măsură și să o compromiți pentru că nu o pregătești" : "Înainte de adoptare am spus același lucru, după adoptare, acum o lună de zile, am spus același lucru: Ponta, vino cu niște studii de impact, vino și arată-ne că aceste măsuri sunt sustenabile, vino și arată mediului de afaceri că nu vom fi obligați să schimbăm dispozițiile adoptate în Codul fiscal pentru că tu nu pregătești sistemul. Nu este nimic nou, este doar capcana comunicării publice pe care PSD o practică. De aceea noi suntem obligați să fim responsabili și, cu riscul de a fi nevoiți să explicăm de o mie de ori același lucru, o s-o facem și vom duce dezbaterea în Parlament. Este un șantaj lamentabil, ridicol, ceea ce face Victor Ponta. Să ameninți că-ți angajezi răspunderea sau că dai OUG atunci când opoziția te provoacă la dezbatere în Parlament mie mi se pare un semn de slăbiciune al omului politic Victor Ponta, nu că ar fi primul semn de slăbiciune", a susținut Gorghiu.
Alina Gorghiu considera ca dezbaterea privind Codul fiscal e mai simplă decât pare: "Cele mai importante instituții ale puterii executive — Guvernul și Administrația Prezidențială — au un punct de vedere diferit pe Codul fiscal. Este atributul Guvernului să elaboreze un proiect, este rolul Parlamentului să-l dezbată și atributul constituțional al Președinției să întoarcă la reexaminare un proiect care consideră că nu are suficiente justificări pentru a putea fi promovat în prima fază. PNL și Președinția au spus, și nu o dată, că suntem adepții ideii de relaxare fiscală, dar ideea de relaxare fiscală poate fi compromisă atunci când sistemul nu este suficient pregătit", a explicat Gorghiu.
Victor Ponta: Masurile din noul Cod Fiscal pot fi adoptate prin OUG sau prin angajarea raspunderii
Premierul Victor Ponta a declarat aseara, dupa ce presedintele Iohannis a hotarat sa nu promulge noul Cod Fiscal, ca Guvernul poate aplica masurile noului Cod prin ordonanta de urgenta sau prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului, insa "era ideal sa existe un consens politic".
"Eu cred ca Parlamentul si noi, Guvernul, o sa incepem sa aplicam, fie prin ordonanta de urgenta, fie printr-o angajare a raspunderii aceste masuri, dar imaginea proasta ramane, oamenii de afaceri or sa spuna: iata, iar e razboi politic, mai bine ne tinem banii si mai vedem, nu-i bagam in Romania, ca nu e o tara de oameni seriosi", a continuat el.
"Am solutii, miercuri pot sa adopt prin OUG...cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot sa adopt si cea cu 19% sau altceva, sau pot sa merg sa-mi angajez raspunderea si cu siguranta nu vor avea voturi pentru motiune de cenzura (...). Mijloace politice si constitutionale sigur ca avem, dar era ideal sa existe in acest domeniu al economiei si al fiscalitatii un consens politic, iar batalia politica sa o dam pe altceva, nu pe buzunarul romanilor", a mai spus el.