Pe aceeași temă
Co-președintele PNL Alina Gorghiu a anunțat că va depune mâine, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, o moțiune pentru o rezoluție privind facilitarea dreptului de vot pentru românii din Diaspora. Moțiunea este intitulată "Voting in Diaspora - making it real", arată Hotnews.
Într-un comunicat de presă Alina Gorghiu a vorbit despre viitoarea moțiune:
"Intitulată „Voting in Diaspora - making it real”, moțiunea ridică întrebarea legitimă dacă guvernele sunt capabile să asigure respectarea drepturilor și libertăților pentru cetățenii din diaspora, în condițiile creșterii gradului de mobilitate a cetățenilor și, implicit, a migrației în creștere. Din păcate, nu putem să nu observăm că, uneori, cetățenii aflați în afara țării lor de proveniență întâmpină dificultăți majore în a-și exercita dreptul la vot, fie prin lipsa dialogului interguvernamental, fie prin lipsa unei infrastructuri corespunzătoare, fie prin urmărirea unor interese electorale ale guvernelor care organizează alegerile".
În aceste condiții, Gorghiu susține că pentru Partidul Național Liberal "introducerea votului prin corespondență în legislația electorală reprezintă prioritatea zero".
"Preocuparea noastră pentru asigurarea unor condiții echitabile de vot pentru românii din străinatate s-a manifestat încă de anul trecut, când parlamentarii liberali au depus o inițiativă legislativă pe aceasta temă, iar discuțiile actuale pentru constituirea unui Cod electoral unitar și coerent reprezintă un bun prilej pentru introducerea votului prin corespondență", a mai adăguat co-președintele PNL.
Discuțiile referitoare la votul românilor din Diaspora vin în contextul controverselor iscate în cadrul alegerilor prezidențiale din decembrie 2014, când majoritatea românilor aflați în afara țării au fost incapabili să voteze din cauza proastei organizări a alegerilor.
Alina Gorghiu face parte din Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Pentru depunerea unei moțiuni de rezoluție sunt necesare semnăturile a cel puțin 20 de membri ai Adunării, din cel putin cinci delegații sunt naționale. Rezoluțiile reprezintă decizii ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei asupra unor chestiuni pe care Adunarea este abilitată să se pronunțe.