Pe aceeași temă
"Dragi prieteni, după cum ştiţi, în afară de performanţa la altitudine sunt foarte implicat şi în diverse cauze, în special legate de mediu. Şi când spun «implicat» nu am în minte doar genul acela de activism fără substanţă, ci o abordare orientată către soluţii. Văd acest gen de implicare nu ca pe o opţiune, ci ca pe o datorie. Pe care toţi o avem faţă de noi înşine şi faţă de cei de lângă noi. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care am acceptat să colaborez ţi formal, în calitate de consilier personal, cu ministrul mediului, doamna Cristiana Paşca Palmer. Fără politică, la fel de rezonabil sau mai puţn rezonabil ca şi până acum, cum aţi văzut, de altfel, de fiecare dată", a scris Alex Găvan pe Facebook, postarea sa încheindu-se cu mesajul #unitisalvam #padurearezista.
Alex Găvan și-a ilustrat postarea cu o fotografie a cărei explicație este următoarea: ”prin pădurea virgină Cosava Mică, toamna trecută”. El spune că ”agenda este una simplă, clară și transparentă. Oamenii împreună cu natura, nu oamenii împotriva naturii”.
Un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume "prin mijloace corecte", Alex Găvan a escaladat până acum cinci vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi fără să apeleze la sprijinul şerpaşilor.
El a escaladat trei dintre cele cinci vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) - în 2013, Makalu (8.463 m) - în 2008, Gasherbrum 1 (8.068 m) - în 2007. Pe vârfurile Manaslu (8.156 m) - în 2011 şi Cho Oyu (8.201 m) - în 2006, alpinistul a realizat cea de-a doua ascensiune românească.
Găvan a fost şi a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un "optmiar", Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.
Alpinistul de altitudine Alex Găvan se implică în acțiuni umanitare, anul trecut lansând o campanie de strângere de fonduri pentru operațiunile de intervenție post-dezastru și de reconstrucție în Nepal, intitulată ”Bucurie pentru Nepal” / ”Joy for Nepal”, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,9 produs primăvara trecută. Cutremurul a provocat avalanșe pe Muntele Everest, alpinistul român Alex Găvan, aflându-se în zonă în acel moment, fără însă a fi rănit.