Ambasada Israelului: Atrocitățile războiului nu trebuie să-și găsească loc în campania electorală

Laurentiu Gheorghe | 09.04.2019

Reacția ambasadei Israelului vine după ce Andrei Caramitru (USR) a făcut o comparație nefericită între guvernarea PSD-ALDE și Holocaust, 100.000 de români murind anual din cauza erorilor făcute de Putere.

Pe aceeași temă

Ambasada Israelului in Romania a reacționat luni după un mesaj in care Andrei Caramitru, consilierul presedintelui USR Dan Barna, a comparat guvernarea PSD-ALDE cu Holocaustul, spunand ca in fiecare an 100.000 de romani mor din cauza celor de la Putere. Ulterior, Caramitru a inlocuit termenul "holocaust" cu "genocid", de asemenea o alegere nepotrivita.

"Din pacate, din nou, constatam cu dezamagire ca un politician roman se foloseste de termenul 'Holocaust' intr-un context total nepotrivit. Moartea a milioane de oameni nevinovati nu trebuie minimalizata iar atrocitatile razboiului nu trebuie sa-si gaseasca locul in campania electorala a vreunui partid.

Romania a facut pasi importanti in combaterea antisemitismului si este fara indoiala un model de urmat in regiune. Educatia despre Holocaust si despre ororile indurate de milioane de oameni este extrem de importanta de aceea, ignoranta in acest sens nu trebuie tolerata. Il invitam pe domnul Andrei Caramitru sa se documenteze mai mult si sa viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim", a declarat ambasadorul David Saranga, citat de Ziare.com.

Postarea lui Andrei Caramitru de pe Facebook

"Holocaustul Romaniei. Cum ne omoara si ne alunga. Ca sa fure. Coruptia ucide si distruge. Stim asta. Stiti insa care e dimensiunea? Un genocid urias. In fiecare an: 100.000 de morti, 200.000 de oameni care pleaca in diaspora, 100.000 de oameni care fug din zonele sarace controlate de mafia PSD catre orasele mari din tara.

Un oras cat Clujul care moare sau fuge. In fiecare an. Pentru ca ei sa stea in vile mari, sa isi faca vacantele in Brazilia, sa isi plaseze amantele pe salarii mari la stat, copiii lor sa mearga cu Porsche la club", a scris pe Facebook Caramitru.

El a continuat comparatia cu atrocitatile razboiului mondial.

"E mai rau decat ce am suferit in Al Doilea Razboi Mondial. Atunci am avut 250.000 de morti in 4-5 ani (50-60.000 pe an).

- Anual, 100.000 de oameni mor din cauza lor. In romania avem 2.000 de morti la 100.000 de locuitori. In Europa de Est doar 1.500. Ca sa nu comparam cu Europa de Vest unde este doar 1.000.

- Din cei 100.000 - 1.000 mor in accidente din cauza lipsei drumurilor. Si 700 de copii. Restul - din cauza coruptiei din sistemului de sanatate. Rata mortalitatii infantile este dubla fata de UE. La fel a accidentelor auto mortale.

- 200.000 de oameni emigreaza anual.

- 100.000 fug din zonele sarace PSD catre orase anual (cf. studiilor Bancii Mondiale).

Nu fiti complici la crima asta uriasa. Votati pe 26Mai", a mai scris Caramitru.

Dupa un val de critici, el si-a modificat postarea, inlocuind Holocaust cu "genocid".

Regret că am folosit termenul de „Holocaust”

Andrei Caramitru a revenit marți dimineață spunând că, pentru el, Holocaustul este simbolul absolut al raului si, din greseala, l-a folosit pentru a descrie durerea prin care trec romanii.

„Am scris un text despre costul coruptiei in Romania anilor blestemati pe care ii traim. O mare tragedie pentru noi - suntem a 2-a tara dupa Siria ca exod al populatiei, avem cea mai mare rata a mortalitatii din UE. Ne dispare populatia unui oras mare in fiecare an.

Din pacate am folosit un termen pe care nu trebuia sa il folosesc - "holocaust". Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al raului si, din greseala, l-am folosit initial pentru a descrie durerea prin care trecem. Insa - evident - situatia noastra nu poate fi comparata cu adevaratul Holocaust. Am sters cuvantul si inlocuit cu un termen generic ("genocid"), dupa primele atentionari primite”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

Consilierul presedintelui USR Dan Barna subliniaza ca nu a avut nici cea mai mica intentie de a minimiza ororile intamplate.

"Imi cer scuze pentru referinta initiala - nu am avut nici cea mai mica intentie de a minimiza ororile intamplate. M-au durut comentariile prin care se insinua ca as fi fundamental insensibil la ce s-a intamplat atunci. Am vizitat Auschwitz si, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit in ultimii ani multe marturii ale supravietuitorilor.

Stiu in detaliu si m-am exprimat si asupra rolului Statului Roman in acele timpuri - pentru ca societatea noastra nu isi recunoaste suficient vina in ororile nazismului. Am militat recent pentru educatia civica si morala (pe modelul Statului German care si-a recunoscut vina) si am vorbit despre importanta luptei impotriva oricarui regim ne-democratic si totalitar", mai noteaza Caramitru.

La final, Andrei Caramitru isi cere scuze si ambasadorului Israelului, David Saranga, care l-a criticat pentru afirmatia facuta.

"Cred ca este o lectie buna nu doar pentru mine dar si pentru noi toti - folosim prea des aceste referinte in limbajul curent fara sa ne dam seama de consecinte. Dear Ambassador David Saranga - all my apologies".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22