Ambasadorul britanic: Interceptarile au un rol extrem de important in lupta anticoruptie

Vlad Toma | 18.03.2016

Paul Brummell, ambasadorul britanic in Romania, a declarat, intr-un interviu pentru Digi24, ca interceptarile au un rol essential in lupta anticoruptie dar ca trebuie un cadrul legal solid care sa le reglementeze folosirea.

Pe aceeași temă

 

Paul Brummell a fost rugat sa vorbeasca despre granita intre abuz si siguranta nationala, in legatura cu decizia CCR legat de interceptarile SRI.



"Cred ca (supravegherea tehnica - n.red.) are un rol foarte important de jucat in lupta impotriva coruptiei. Marea Britanie are o colaborare foarte buna cu Romania in ceea ce priveste lupta impotriva criminalitatii organizate si terorismului, si are un rol in aceasta privinta, dar si in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei aici in Romania, are un rol de jucat.
 

Aveti dreptate ca folosirea supravegherii tehnice trebuie sa fie facuta intr-un mod legal si bine controlat. Decizia institutionala despre care trebuie sa fie organizatia care va face acest lucru...sunt deciziile Romaniei, nu este treaba unui diplomat strain sa decida. Dar sper ca va ramane aceasta capacitate, pentru ca provocarile sunt foarte mari si acest fel de supraveghere tehnica este importanta", a declarat Brummell.


Brummel a mentionat de asemenea aspectele pozitive al ultimului raport MCV care a consemnat progresele inregistrate de tara noastra in combaterea coruptiei.


"Coruptia, ca fenomen general, noi constatam ca este un pericol pentru societate si in sensul criminalitatii, dar si pentru prosperitate este o problema pentru tarile din toate colturile lumii. Aplaudam masurile luate aici, in Romania, pentru a lupta impotriva coruptiei si am citit raportul recent MCV, care a fost foarte pozitiv de exemplu in ceea ce priveste rolul DNA", a aratat Paul Brummell.

 

***

 

Serviciul Român de Informații (SRI) nu este organ de cercetare penală, a aratat Curtea Constituțională in motivarea deciziei prin care declara neconstitutional articolul 141 al. 1 din Codul de procedura penala.

 

Nicio reglementare din legislația în vigoare nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică, explică CCR în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituționale interceptările făcute de SRI la cererea procurorilor anticorupție.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22