Ambasadorul Germaniei le cere guvernanților să renunțe la atacurile la multinaționale

Dora Vulcan | 21.04.2017

Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, spune că Germania este cel mai bun partener comercial al Romaniei și tocmai de aceea le sugerează guvernanților români să renunțe la campaniile duse împotriva corporațiilor internaționale, mai ales că "nu sunt bazate pe fapte" reale.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Intr-un interviu acordat pentru agentia News.ro la împlinirea a 25 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie dintre Romania si Germania, Cord Meier-Klodt a abordat mai multe aspecte, scrie ziare.com, printre care si cel al parteneriatului economic dintre cele doua tari, subliniind ca Germania este "nu numai un partener bun, ci, cu toata modestia, cred ca cel mai bun".

 

 

 

"Cu schimburi comerciale, in prezent, de 26 de miliarde de euro. Numai schimburile comerciale ale Germaniei cu Romania reprezinta mai mult de o cincime din schimburile comerciale totale ale Romaniei. Cred ca aceasta este o cifra importanta. Companiile germane din tara ofera locuri de munca unui numar de peste 250.000 de oameni, unii spun chiar 300.000 de oameni din Romania. Si pot continua", a precizat acesta, enumerand industria auto, industria IT, industria chimica, agricultura, industria aerospatiala, a apararii, sectorul bancar si al asigurarilor printre domeniile in care cele doua tari colaboreaza "in ansamblu, intr-un ritm foarte satisfacator".

 

 

 

Intrebat ce ar putea face autoritatile romane pentru ca totul sa mearga si mai bine, ambasadorul Germaniei a facut trimitere in primul rand la deficientele pe care le are Romania "la capitolul infrastructura de transport".

 

 

 

"Afacerile germane nu cauta profitul rapid. Nu vin sa dea o lovitura si sa fuga. Investesc pe termen lung. Deci, pentru acest tip de afaceri serioase, cel mai important factor este increderea, predictibilitatea, transparenta a cadrului legal, a cadrului de afaceri si, as spune ca, daca sunt transmise mesaje clare ca asa vor sta lucrurile in continuare, exact de acest lucru au nevoie companiile germane, companiile internationale in general. Stiti, din cand in cand exista un fel de campanie impotriva corporatiilor internationale, in general. Cred ca, intotdeauna, este destul de clar care este scopul acestora, nu sunt bazate pe fapte. Acestea nu sunt de ajutor. Sunt increzator ca partenerii romani stiu mai bine si, tinand cont de datele pe care le-am prezentat, este clar ca societatile internationale si in special societatile germane contribuie atat de mult la binele tarii, astfel ca se va renunta la acest lucru, campaniile impotriva corporatiilor, si ne vom putea concentra pe interesele comune", mai declarat, in context, diplomatul german, aflat de doar cateva luni la post in Romania.

 

 

 

Cord Meier-Klodt a vorbit in interviul citat si despre statul de drept si lupta anticoruptie din Romania, reamintind ca la scurt timp de la preluarea postului s-a declansat scandalul OUG13.

 

 

 

"Am ajuns chiar in perioada in care a fost prezentata Ordonanta 13, iar reactia la acest lucru a fost una dintre primele mele activitati in tara. Recunosc ca am fost putin ingrijorat atunci. Si am fost cu atat mai multumit de faptul ca aceasta ordonanta a fost retrasa si ca angajamentul fata de statul de drept, fata de lupta impotriva coruptiei, fata de valorile europene, a fost confirmat", a declarat ambasadorul, subliniind ca una dintre marile probleme ale ordonantei de urgenta 13 a fost ca "lasa senzatia ca ar fi subminat calea catre valorile europene, lupta impotriva coruptiei si statul de drept".

 

 

 

Totodata, acesta s-a aratat increzator ca Guvernul de la Bucuresti nu se va abate de la drumul corect pentru consolidarea statului de drept si ridicarea MCV si ca "nimic din ceea ce este adoptat in Parlament nu va contrazice aceste obiective".

 

 

 

"Cred ca am discutat deja despre acest lucru, a fost in contextul Ordonantei si nu cred ca este nevoie sa repetam acum pentru ca, in mod clar, a provocat ingrijorari grave. Si cred ca, pe fondul reactiei generale, inclusiv a noastra, a fost corectata si ne aflam din nou pe drumul cel bun. Cred ca este important, asa cum am spus, ca faptele sa confirme declaratiile, pentru ca, asa cum se spune, 'Cine s-a fript cu ciorba, sufla si in iaurt'. Am fost putin alarmati si speram acum ca, indiferent ce se va discuta in Parlament pe acest subiect, va fi facut intr-un mod compatibil cu directia anilor anteriori", a subliniat ambasadorul Germaniei la Bucuresti.

 

 

 

 

  • Ambasadorul Germaniei, numit pe fondul protestelor la OUG 13: oamenii au luat poziție foarte fermă în sprijinul valorilor Europei

 

 

Ambasadorul Germaniei, Cord-Hinrich Meier-Klodt, a spus despre primele doua luni de mandat în Romania că au reprezentat "o perioada dificila cauzata de OUG 13", dar că a remarcat "pozitie foarte ferma, venind in sprijinul Europei si a valorilor sale" din partea cetăteanilor care au iesit in stradă.

 

 

El a spus că si-ar dori ca in multe tari europene sa asiste la astfel de exprimari.

 

 

"Salut faptul ca si acest Guvern al Romaniei sprijina valorile statului de drept, valorile europene si lupta impotriva coruptiei. Cu totii stim ce s-a intamplat in ultimele doua luni in Romania. Au fost, de altfel, primele mele doua luni in tara dumneavoastra. A fost o perioada dificila cauzata de ordonanta de urgenta 13. Aceasta ordonanta a fost suspendata si ceea ce s-a intamplat a fost ceea ce eu consider ca expresia cea mai emotionala care vine in sprijinul valorilor europene, mai precis reactia populatiei. Aici, in cazul Romaniei, oamenii au luat pozitie, o pozitie foarte ferma venind in sprijinul Europei si a valorilor sale, intr-un mod in care in multe tari europene ne-am dori sa asistam la astfel de exprimari", a afirmat, intr-o conferinta de presa, Cord-Hinrich Meier-Klodt.

 

 

Ambasadorul a precizat ca mesajul principal pe care il are in discutiile cu autoritatile din Romania este de "a uzita de acest moment deosebit din istoria tarii, pentru a arata ca Romania poate fi in centrul realitatilor europene si poate contribui la acestea".

 

 

 

"In acest sens, se intrevede o ocazie deosebit de buna in 2019, cand Romania va detine presedintia Uniunii Europene. Pentru ca ofera Romaniei ocazia, in calitate de detinator al presedintiei, de a trata problemele de viitor ale Uniunii si iti poti cladi acea reputatie de jucator sincer", a mai spus ambasadorul Germaniei.

 

 

El a transmis ca "interesele nationale reciproce trebuie sa priveasca spre Europa pentru a gasi acolo un proiect comun".

 

 

"Cred ca misiunea primordiala, cea mai importanta este, in aceste vremuri pe care le strabatem, de a prezerva si de a intari Europa", a mai spus Cord-Hinrich Meier-Klodt.

 

 

El a subliniat ca dupa Brexit "Romania are oportunitatea de a juca un rol foarte important pentru ca va ocupa, ca numar de populatie, locul al saselea in Uniunea Europeana".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22