Ambasadorul Klemm: Sunt ingrozit de atacurile teroriste din ultimul timp

Iulian Popescu | 06.12.2015

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, s-a declarat duminică "îngrozit" de atacurile teroriste din ultimul timp și afirmă că este nevoie de bani mai mulți bani pentru serviciile de informații și de precuații din partea tuturor.

Pe aceeași temă

 

"Sunt îngrozit. Dacă atacul de la Londra este de inspiraţie teroristă, este al treilea în doar două săptămâni. A fost un eveniment la Beirut, urmat de cel de la Paris, apoi în California şi acum, posibil Londra, este foarte îngrijorător", a declarat Hans Klemm pentru Mediafax.

 

În opinia ambasadorului SUA, pentru a preveni astfel de atacuri serviciile de informații au nevoie de mai mulți bani, dar este necesar și ca oamenii să fie mai atență și să raporteze dacă văd ceva neobișnuit:

"Sunt necesare investiţii foarte mari în dezvoltarea serviciilor, în schimbul de informaţii şi în a fi pregătiţi. Până la urmă, depinde de noi toţi, dacă vedem ceva neobişnuit, să raportăm", a remarcat ambasadorul.

 

În proiectul de buget pentru 2016 sunt prevăzute creșteri pentru principalele servicii de informații.

 

SRI va avea un buget de 1,85 miliarde de lei, mai mare cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.

 

De asemenea, SIE primește alocări cu 7% peste cele acordate în 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei.

 

SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal şi tot atâţia bani pentru bunuri şi servicii ca anul trecut.

 

Colaborarea cu Rusia în combaterea terorismului

 

Hans Klemm a explicat, de asemenea, că SUA și Rusia colaborează deja în lupta împotriva terorismului, având interese comune, dar nu același lucru se întâmplă în privinţa Ucrainei.

 

El a adăugat că a fost "dezamăgit" de prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti.

 

"Deja colaborăm cu Rusia în această chestiune, preşedintele Obama şi preşedintele Putin au avut conversaţii telefonice şi s-au întâlnit la Paris. Avem interese comune în lupta împotriva terorismului, există deja o colaborare între SUA şi Rusia. (...) Am fost foarte dezamăgit (să-l văd pe Serghei Narîşkin la Bucureşti – n.r.), dar nu este prima dată când apare pe scena mondială. Pe lângă toată colaborarea care are loc în lume, este o lipsă de cooperare în ceea ce priveşte Ucraina care ne îngrijorează", a mai declarat ambasadorul Hans Klemm, citat de Mediafax.

 

Vizita lui Narîșkin la București

 

Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei ruse, aflat pe lista demnitarilor ruși ce au interdicţie de intrare în UE, a fost la Bucureşti, la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a participa la a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre, eveniment găzduit de Senatul României.

 

In timpul alocutiunii oficialului rus din Senatul Romaniei reprezentantii Ucrainei la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice la Marea Neagra au protestat. Calin Popescu Tariceanu le-a cerut reprezentantilor Ucrainei sa ia loc, dar acestia nu au dat curs invitatiei. Pe o pancarta afisata de acestia se putea citi: "2008 Georgia. 2014 Ucraina. Who's next. Putin stop", transmite Hotnews.

 

Ministerul Afacerilor Externe arată că apartenenţa Federaţiei Ruse la Adunarea Cooperării Economice la Marea Neagră este mai importantă decât interdicţia impusă de UE. MAE precizează că acordul încheiat de România, Federaţia Rusă şi alte state din jurul Mării Negre primează în faţa deciziei UE de a interzice unor oficiali ruşi să mai păşească pe teritoriul UE ca urmare a anexării Crimeei.

 

CITEȘTE ȘI: Proteste in Senatul Romaniei, in timpul alocutiunii unui oficial rus cu interdicţie în UE

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22