Pe aceeași temă
"Lucrăm împreună cu Guvernul român pentru un nou parteneriat strategic între Marea Britanie şi România. Avem deja un parteneriat, dar trebuie să fie îmbunătăţit şi modernizat pentru preocupările de astăzi. Avem nevoie de un parteneriat strategic care răspunde la provocările mai ales dintr-o Europă nouă şi mă refer, sigur, la chestiunea Brexit, care va fi o chestiune foarte importantă", a declarat Andrew Noble, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului de ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, citat de Agerpres.
Ambasadorul Andrew Noble şi-a depus copiile scrisorilor de acreditare la Ministerul Afacerilor Externe, urmând să prezinte documentele originale în faţa preşedintelui Klaus Iohannis în perioada următoare, potrivit Ambasadei britanice la Bucureşti.
Sunt aici să ascult, să învăţ, să înţeleg
"Peste tot în lume viaţa politică este turbulentă. Nu pot să discut situaţia politică din România, pentru că nu o cunosc. Am citit foarte mult, am auzit foarte mult, dar până acum nu am experimentat nimic şi sunt aici să ascult, sper să învăţ şi sper să înţeleg (...) Este aproape o situaţie normală", a declarat Andrew Noble.
El a fost întrebat dacă este îngrijorat de faptul că există o polarizare atât la nivelul societăţii, cât şi la cel al clasei politice din România.
Totodată, chestionat cu privire la protestul de la Bucureşti din 10 august, ambasadorul Andrew Noble a precizat că nu a discutat cu foarte multe persoane din ţara noastră, precizând că "aspectul cel mai important" pentru un diplomat este "să asculte".
"Sunt foarte nou aici. Până acum nu am discutat cu foarte multe persoane din România. (...) Abia joi am prezentat scrisorile mele de acreditare la ministrul Afacerilor Externe şi sunt aici să învăţ, să ascult şi să înţeleg", a precizat Andrew Noble.
De asemenea, el a precizat că nu crede că ar fi "un diplomat serios", dacă ar face de la bun început "nişte remarci despre situaţia internă" din România.
Noble a mai lucrat la ambasada UK din București în perioada comunistă
Cu un mandat de patru ani, urmașul lui Paul Brummell are sarcina de a persuada guvernul României să adopte o poziție cât mai favorabilă Marii Britanii în timpul negocierilor pentru decisive și tensionate pentru Brexit de anul viitor. România este o țară – cheie pentru Marea Britanie pentru că va deține președinția rotativă a Consiliului UE în prima jumătate a anului viitor, exact când Londra va ieși din Uniunea Europeană. Ca stat care deține președinția UE, România va avea dreptul de a seta agenda discuțiilor și de a influența într-o măsură mai mare decât de obicei dezbaterile interne europene, scrie G4Media.ro.
Noble are o carieră diplomatică extrem de solidă, cu posturi de ambasador în Algeria și adjunct în Germania și Grecia. De asemenea, are o bună cunoaștere a problematicii de securitate, fiind în trecut directorul Departamentului de profil din Ministerul Afacerilor Externe. Cooperarea în domeniul securității este o importantă pârghie în relația Marii Britanii cu România.
Carieră (sursa: Ambasada UK)
2014-2017 Ambasador în Algeria
2009-2013 Berlin, Șef adjunct al Misiunii, Consul-General și Consilier (politic)
2007-2009 Ministerul britanic de Externe (FCO), Director Departament pentru Securitate și Proprietăți
2005-2007 Ministerul britanic de Externe, Director Departament pentru Securitate
2001-2005 Atena, Șef adjunct al Misiunii și Consul-General
1998-2001 Ministerul britanic de Externe, Director adjunct, Departamentul pentru Politica de Securitate
1994-1998 Cape Town/Pretoria, Șeful Secției Politice
1991-1994 Ministerul britanic de Externe, Ofițer, ulterior Șef adjunct, Departamentul de Coordonare a Securității
1989-1991 Ministerul britanic de Externe, Ofițer în cadrul Departamentului Comunității Europene
1987-1989 Bonn, Secretar II (relații bilaterale și politică externă)
1986-1987 Detașat la Ministerul de Externe al Germaniei
1983-1986 București, Secretar III și ulterior II (Politic)
1982 Se alătură Ministerului britanic de Externe